News

Vești bune pentru cuplurile afectate de infertilitate. Ajutor de 4.500 euro de la Ministerul Familiei

Ministerul Familiei vine în sprijinul familiilor care vor copii, dar sunt afectate de infertilitate. Peste 10.000 de cupluri vor putea beneficia de un ajutor financiar pentru procedura de fertilizare in vitro (FIV).
27.06.2022 | 12:12
Vesti bune pentru cuplurile afectate de infertilitate Ajutor de 4500 euro de la Ministerul Familiei
Ministerul Familiei ajută familiile care își doresc copii, dar sunt afectate de infertilitate. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

În prim-plan este un proiect de HG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Familiei. Astfel, peste 10.000 de cupluri sau femei infertile vor putea beneficia, anual, de 4.500 de euro pentru FIV.

Ministerul Familiei ia măsuri pentru creșterea natalității

Conform sursei citate, prin această măsură se urmărește creșterea natalității. În prezent, țara noastră a ajuns printre fruntașele Europei într-un clasament al dezastrului demografic.

ADVERTISEMENT

Practic, România are peste trei decenii în care sporul natural a fost negativ. Între anii 1990 și 2020, populația României a scăzut cu peste patru milioane de locuitori. În plus, până în 2050 se estimează că va scădea cu încă patru milioane. Desigur, în aceste cifre se regăsesc și efectele celor aproximativ 15 ani de migrație masivă a populației.

Revenind la proiectul pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, MF a notat că în prim-plan este o afecțiune gravă. Tot mai multe familii tinere din România se lovesc de ea, mai ales că ea implică niște costuri financiare considerabile.

ADVERTISEMENT

În singurul studiu despre infertilitatea românilor, unul din cinci cupluri se confruntă cu această problemă de sănătate. Cercetarea a fost realizată în 2018 de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR)

Infertilitatea ocupă locul 5 în clasamentul celor mai grave dizabilități la nivel mondial (la populația sub 60 ani). În acest context, prea puține cupluri primesc în prezent sprijin din partea statului român pentru investigații și tratament.

ADVERTISEMENT

Fertilizarea in vitro, șansa cuplurilor afectate de infertilitate

Pentru o mare parte dintre cei care îşi doresc copii, singura metodă de a deveni părinţi este fertilizarea in vitro. Vorbim despre o procedură costisitoare, care poate depăși 4.000, 5.000 de euro.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea programului național de susținere a familiilor pentru creșterea natalității prevede că femeile sau cuplurile infertile vor putea beneficia de un ajutor financiar de maximum 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer.

ADVERTISEMENT

Proiectul de act normative a fost inițiat pentru București de Gabriela Firea, în perioada în care conducea Primăria Municipiului București. Acum, cea care conduce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) anunță că programul va fi implementat acum și la nivel național.

Noutățile anunțate de ministerul condus de Gabriela Firea

Una dintre noutăți are legătură cu faptul că femeile vor putea face procedura FIV și cu ovocite donate. Această practică este des întâlnită în alte țări, dar a fost exclusă de Ministerul Sănătății din programul național de FIV.

Începând cu anul 2023 se acordă sprijin financiar pentru 10.000 de cupluri sau femei infertile, pentru efectuarea, în România, a procedurii de fertilizare in vitro, atât cu ovocite proprii, cât și cu ovocite donate, în condițiile legii”, se arată în proiectul de HG disponibil pe site-ul Ministerului Familiei.

De asemenea, fiecare cuplu sau femeie infertilă vor putea beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru maximum trei proceduri în fiecare an de derulare a programului. Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi pe mfamilie.gov.ro.

ADVERTISEMENT