News

În ce condiţii încep şcolile pe 13 septembrie. Masca rămâne obligatorie, ce se întâmplă cu creşele şi grădiniţele. Document oficial. Update

Autoritățile au anunțat cum se va desfășura activitatea în şcoli în 2021-2022. Anunțul făcut de ministrul Educației și cel al Sănătății
01.09.2021 | 10:27
In ce conditii incep scolile pe 13 septembrie Masca ramane obligatorie ce se intampla cu cresele si gradinitele Document oficial Update
ADVERTISEMENT
01-09-2021
07:26

Precizările făcute de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă

A devenit oficial! Sub 6 la mie rată de infectare, creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică. După acest prag, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele, elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special. Anunţul a fost făcut chiar de Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a explicat cum for funcționa instituțiile de învățământ conform unui ordin comun elaborat cu Ministerul Sănătăţii.

În ce condiții intră elevii în online

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a 6-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative, iar în cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă. Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii.

„Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic. După atingerea ratei de 6 la mie, școlile trec în online, iar creșele și grădinițele rămân deschise”, a explicat Sorin Cîmpeanu. 

„După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale. Ordinul este în forma finală, dar el va fi semnat după ce vom fi abilitați de CNSU. Sunt precizate toate situațiile în care apare un caz de infectare, ce se întâmplă. Credem că am acoperit toate situațiile posibile,” a continuat ministrul Educației.

Ce reguli trebuie să respecte elevii în şcoală

Ioana Mihăilă a explicat că vor exista mai multe reguli de care elevii trebuie să ţină cont în perioada imediat următoare. Aceasta a precizat că măsurile de prevenţie se menţin. Discutăm despre distanţarea fizică, aerisirea spaţiilor închise în şcoală, locurile de luat masa, sălile de sport şi purtarea măştii în interior.

Totodată, Mihăilă a transmis că s-a ajuns la un consens privind tipul de mască purtat, astfel că, deşi Ministerul Sănătăţii a recomandat purtarea măştii de tip medical, instituţia a revenit cu condiţiile pe care măştile textile trebuie să le îndeplinească pentru a fi acceptate, inclusiv aceea de a acoperi corect faţa şi bărbia. ”Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care mai sunt folosite”, a subliniat ministrul.

„Măsurile de prevenție – distanțarea fizică, aerisirea cvasi-permanentă – se mențin. Se menține obligativitatea purtării măștii în interior. Recomandăm purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am precizat și niște condiții în care măștile textile pot fi purtate – să acopere gura și nasul”, a explicat Ioana Mihăilă

Cum și când se vor testa elevii

Conform ministrului Sănătăţii, când apare un caz pozitiv,  dacă vorbim de clase de învăţământ preşcolar şi până la clasa a 6-a , elevii din clasa celui depistat pozitiv vor continua online 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative. Testarea are loc în şcoli. Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua 14.

„Continuăm să testăm în școli și ne pregătim să vaccinăm în școli. Pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, există două situații – copiii care au fost vaccinați pot continua să învețe față în față, dacă apare un caz. Ceilalți rămân în clase. Masca în aer liber, în curtea școlii, purtarea măștii nu este obligatorie, cu excepția acelor festivități de deschidere a școlii, când este aglomerație”, a spus ministrul Sănătății.

Pentru cei de la clasa a 7-a până la liceul, dacă apare un caz, copiii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe online pentru 14 zile, cu posibilitatea testării cu ziua a opta. Purtarea măştii în curţile şi în aer liber aferente şcoli nu e mai obligatorie, cu excepţia festivităţii de deschidere a şcolii. Festivităţile de deschidere a anului şcolar vor fi, de asemenea, limitate la o oră şi jumătate.

”Pe 1 august, în Bucureşti aveam 0,13 la mie rata de infectare. Pe 31 august rata era de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie a ratei de infectare, având în vedere acţiunile prin care susţinem importanţa vaccinări, vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase pe lună. Dacă ajungem la 6 la mie, nu am competenţe medicale, dar din perspectivă matematică va fi o perioadă scurtă până când ne vom întoarce la 6 la mie. Îmi exprim speranţa în nume personal”, a declarat ministrul Educaţiei.

Se întorc în bănci copiii cu boli cronice în anul şcolar 2021-2022?

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a ținut să explice că elevii cu boli cronice sub 12 ani pot învăţa online. Pentru elevii de peste 12 ani cu boli cronice se recomandă vaccinarea. În același timp, copiii cu imunodeficienţe, chiar dacă sunt vaccinaţi, pot continua în online.

“Pentru copiii de până la 12 ani sunt acceptate afecţiunile cronice dintr-o sferă mai largă pentru a trece pe învăţământ online a acestor copii.

Pentru copii de peste 12 ani se recomandă ca aceşti copii care au boli cronice, care sunt la risc, să se vaccineze, dar pentru copiii care au imunodeficienţe, fie că au o boală primară, fie dobândită ca urmare a unor tratamente chiar dacă sunt vaccinaţi se permite să continue învăţământul online”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Cine trece elevii în online! Instituțiile care își asumă decizia

De asemenea, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a transmis că, în cazul în care apare un focar de COVID într-o şcoală, decizia de trecere a întregii unităţi de învăţământ în online aparţine Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar.

“Există şi această situaţie acoperită, ţine de ancheta epidemiologică realizată de către DSP. Se poate lua decizia, sunt abilitaţi cei de la DSP să ia decizia împreună cu Inspectoratul Şcolar de trecere în online a întregii unităţi de învăţământ. Nu există generalizare. Situaţia va fi apreciată de către DSP împreună cu Inspectoratul Şcolar şi conducerea şcolii”, a declarat ministrul.  

 Acesta a precizat că este aceeaşi situaţie şi legată de profesori. ”La apariţia unor focare, există posibilitatea, în ordinul comun, de decizie nu numai la nivel de clasă, ci la nivel de şcoală”, a explicat Sorin Cîmpeanu. 

Toate schimbările le găsiți în documentul oficial elaborat de cele două ministere, document pe care îl găsiți AICI

În cursul zilei de miercuri, 1 septembrie, miniștrii de la Sănătate și Educație vor anunța regulile pe care elevii și angajații din învățământ le vor avea pentru noul an școlar.

Cele două ministere au anunțat semnarea unui ordin comun, care să reglementeze activitatea în unitățile de învățământ. Școala va începe la data de 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii.

ADVERTISEMENT

Vești bune pentru elevi și părinți. Ce se va întâmpla în noul an școlar 2021 – 2022

Un draft al Ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății a fost obținut de Edupedu.ro. Documentul prevede mai multe schimbări față de precedentul an școlar.

Prevederea marcării circuitelor din interiorul școlilor lipsește din regulile ce se vor aplica în acest an. În respectivul document este notat doar „stabilirea circuitelor funcționale”.

ADVERTISEMENT

În plus, s-a anulat prevederea conform căreia între schimburi la orele de sport trebuie să fie un interval de minim o oră. Autoritățile au notat, în schimb, că timpul de suprapunere al pauzelor trebuie să fie minim, iar intervalele stabilite pentru pauze pot fi stabilite în mod eșalonat.

Prevederea care spunea că activitatea și sala de clasă va fi supravegheată în timpul pauzelor, pentru a se evita formarea de grupuri, a fost și ea eliminată. Se notează că supravegherea se va face, totuși, pentru a sigurarea menținerii distanțării.

ADVERTISEMENT

Pentru orele de sport, s-a eliminat regula potrivit căreia activitățile și jocurile care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanțării. Totodată, și regula care permitea doar organizarea activităților care permit distanțarea fizică a fost eliminată.

Ce reguli sunt în noul an școlar

La fel ca și până acum, sălile de clasă trebuie organizate astfel încât să fie o distanță de minim un metru între elevi. Dacă spațiul nu permite acest lucru, trebuie să se asigure distanțarea maximă posibilă.

ADVERTISEMENT

Înainte de sosirea elevilor, sălile de clasă trebuie să fie aerisite pentru cel puțin 30 de minute. Pe timpul pauzelor, acestea vor fi aerisite pentru zece minute, iar la finalul programului, pentru cât este posibil.

Măsura care prevedea că se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi a fost eliminată. Totuși, laboratoarele nu pot fi organizate nici în acest an școlar, fiind prevăzut că fiecare clasă de elevi va avea o singură sală pentru a-și desfășura activitatea.

Ce se întâmplă cu masca de protecție?

Elevii vor fi obligați să poarte masca de protecție în interiorul instituțiilor de învățământ, nu și la exterior. Aceasta poate fi medicală sau textilă.

Regula este valabilă și pentru personalul din instituțiile de învățământ, pe tot parcusul timpului în care se află în incinta acestora.

Sunt două excepții: preșcolarii, indiferent de vârstă, nu vor fi obligați să poate mască de protecție. Nici în timpul orelor de sport masca nu va fi purtată.

În schimb, aceasta este obligatorie în timpul orelor de specialitate din învățământul vocațional, cu excepția cazului în care se studiază instrumente de suflat.

Dacă vor fi sau nu furnizate de autorități respectivele măști de protecție, rămâne de văzut. Miniștrii Educației și Sănătății s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

ADVERTISEMENT