Elevii se reîntorc la şcoală pe 25 ianuarie, miercuri, după minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române, dar nu vor sta prea mult în bănci, deoarece pentru unii dintre ei urmează vacanţa după mai puţin trei săptămâni.
Din acest an, Ministerul Educaţiei a decis ca vacanţa din luna februarie a elevilor să fie una mobilă, fiecare inspectorat judeţean având posibilitatea de a alege o săptămână dintr-un interval cuprins în ziua a 6-a şi a 20-a a lunii.
Astfel, în premieră, vor fi diferenţe majore între vacanţele elevilor, astfel că în timp ce unii se vor întoarce la şcoală la jumătatea lui februarie pe alţii începutul lui martie îi va prinde în vacanţă.
Potrivit Ministerului Educaţiei, primii care vor lua vacanță sunt elevii din Ilfov și Suceava, in intervalul 6-10 februarie 2023.
În schimb, nu mai puţin de zece județe au ales ca vacanţa elevilor să fie în următorul interval propus de minister, adică în a treia săptămână din februarie (perioada 13-17). Aceste zece județe sunt Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
Totuşi, cele mai multe judeţe au ales ca vacanţa dintre modulele 3 şi 4 ale anului de învăţământ să fie în intervalul 20-26 februarie. 30 de judeţe au optat pentru această posibilitate, dar şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
După vacanța diferențiată din februarie, elevii revin la cursuri pentru modulul 4, care se încheie joi, 6 aprilie 2023. Urmează apoi vacanţa de Paşte, de aproape două săptămâni, de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023, iar din 19 aprilie până în 16 iunie se vor desfăşura cursuri, după care se va intra în vacanţa de vară.
Totuşi, pentru elevii din clasa a XII-a data de 2 iunie este ultima în care vor merge la cursuri, pentru a-şi pregăti examentul de bacalaureat.
În intervalul 29 mai – 2 iunie se fac înscrierile. Apoi, între 12 – 21 iunie se desfășoară evaluarea competențelor.
Proba scrisă la limba și literatura română are loc pe 26 iunie. Ea este urmată, la o zi distanță, pe 27 iunie, de proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, iar pe 28 iunie are loc proba la alegere a profilului și specializării.
Notele elevilor vor fi afișate pe 3 iulie, zi în care se pot depune și contestațiile (în intervalul orar 12:00 – 18:00). Între 4 și 6 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, pentru ca pe 7 iulie să fie afișate rezultatele finale.