Fotbal intern

Regulamentul de licențiere a cluburilor din Liga 1 a fost modificat! Dinamo, în pericol să rateze Europa

28.04.2020 | 10:09
Regulamentul de licentiere a cluburilor din Liga 1 a fost modificat Dinamo in pericol sa rateze Europa
ADVERTISEMENT

UPDATE, 28 aprilie, ora 10:10/ Federația Română de Fotbal a anunțat noile criterii pentru obținerea licenței de participare în sezonul viitor al Ligii 1 și al cupelor europene. Concret, documentația necesară licenței competiției interne poate fi depusă până la 29 mai, 30 de zile mai târziu decât termenul inițial, în timp ce data de 30 aprilie este limita pentru obținerea licenței UEFA, pentru care pot aplica cele șase formații de play-off, cărora li se adaugă semifinalistele Cupei.

Modificările aduse în urma ședinței Comitetului de Urgență al FRF, format din Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu și Octavian Goga:

ADVERTISEMENT

„Suspendă aplicarea prevederilor art. 47bis – lipsa datoriilor către asigurările sociale și autoritățile fiscale. Pentru evitarea oricărui dubiu acest criteriu nu va fi analizat în cursul prezentului proces de licențiere pentru obținerea licenței aferente participării în Liga 1 sezonul 2020/2021.

Stabilește prelungirea termenului de grație pentru îndeplinirea criteriilor financiare de către solicitanții licenței de Liga 1, sezonul 2020/2021, până la data de 29 mai 2020, în loc de 30 aprilie 2020. Acest termen va fi avut în vedere în cuprinsul întregului Regulament pentru stabilirea termenului până la care este necesară îndeplinirea criteriilor financiare de către solicitanții de licență de Liga 1.

ADVERTISEMENT

Dispune modificarea termenului cu privire la depunerea informațiilor privind pragul de rentabilitate și îndeplinirea cerinței privind pragul de rentabilitate, termen prevăzut în cuprinsul 51 alin. 3, art. 58 alin. 1 și art. 59 alin. 3 de la 31 mai 2020 la 31 august 2020.

Suspendă aplicarea prevederilor art. 61bis – lipsa datoriilor către asigurările sociale și autoritățile fiscale. Pentru evitarea oricărui dubiu acest criteriu nu va fi analizat în cursul procesului de monitorizare financiară desfășurat în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a celor de mai sus, modifică termenele procesului de licențiere conform Anexei 1 (Etapele și termenele procesului de licențiere pentru acordarea licenței UEFA) și Anexei 2 (Etapele și termenele procesului de licențiere pentru acordarea licenței de Liga 1), precum și termenele procesului de monitorizare privind pragul de rentabilitate.

Cluburile solicitante de licență vor încheia un act adițional la Convenția arbitrală prevăzută în Anexa nr. IX prin care vor fi modificate termenele soluționării unui eventual litigiu la TAS în conformitate cu termenele stabilite prin prezenta Decizie în cuprinsul Anexelor 1, 2 și/sau 3 de mai sus. Actul adițional va fi transmis administrației de licențiere până cel târziu la data de 7 mai 2020 de către solicitanții de licență UEFA, respectiv 5 iunie 2020 de către solicitanții de licență de Liga 1”, se arată în comunicatul FRF.

ADVERTISEMENT

UEFA a dat o veste bună pentru fotbalul românesc, după ce a acceptat amânarea perioadei de licențiere cu o lună, dar perioada de licențiere pentru participarea în cupele europene nu a fost prelungită, iar Dinamo riscă să nu joace în preliminariile Europa League, chiar dacă ar câștiga Cupa României.

UEFA a acceptat amânarea cu o lună a perioadei de licențiere

UEFA  a acceptat propunerea FRF-ului de a amâna cu o lună perioada de licențiere, însă nu a acceptat să prelungească perioada de licențiere pentru participarea în cupele europene.

Astfel, Dinamo are timp pentru a-și primi licența pentru Liga 1, dar riscă să nu primească licența pentru cupele europene, chiar dacă ar câștiga Cupa României, acolo unde se află în semifinale.

Licența pentru Liga 1 va putea fi luată până pe data de 31 mai, însă cea pentru competițiile europene ca putea fi luată până joi, 30 aprilie.

FRF a trecut de jumătatea procedurilor pentru reafirmarea Bucureștiului ca gazdă a EURO 2020

O altă veste bună vine din partea Federației Române de Fotbal a anunțat că a trecut de jumătatea procedurilor pentru reafirmarea Bucureștiului ca gazdă a Campionatului European din 2021.

„Structura Locală de Organizare a EURO 2020, condusă de Florin Șari, lider de proiect din partea FRF, a înregistrat semnarea a 12 documente din cele 21 necesare reafirmării angajamentelor Bucureștiului pentru găzduirea Campionatului European de fotbal în 2021.

În urma pandemiei de COVID-19, UEFA a decis amânarea cu un an a desfășurării EURO 2020. Din punct de vedere procedural, cele 12 orașe gazdă, printre care și București, au fost solicitate să își reînnoiască angajamentele asumate acum 6 ani.

Documentele resemnate, care atestă voința fermă de a rămâne în proiectul UEFA EURO, trebuie transmise forului european până la finele lunii aprilie.

Cele 21 de angajamente provin de la autoritățile locale și naționale din fiecare oraș-gazdă.

Pe 15 aprilie 2020, Cabinetul Orban a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care se prelungește statutul de interes public și importanță națională al EURO 2020, până la încheierea acestuia”, se arată într-un comunicat pe site-ul Federației.

ADVERTISEMENT