Sport

Vești bune pentru Mihai Iosif și Andrei Prepeliță: pot da indicații de pe bancă și interviuri după meciuri! Ce anunț a făcut FRF

Problema antrenorilor principali fără licență va fi rezolvată într-o oarecare măsură în perioada următoare, anunță șeful Comisiei Tehnice de la FRF, Mihai Stoichiță.
04.10.2021 | 17:42
Vesti bune pentru Mihai Iosif si Andrei Prepelita pot da indicatii de pe banca si interviuri dupa meciuri Ce anunt a facut FRF
S-a găsit soluția pentru Mihai Iosif: să se înscrie la cursurile pentru Licența A
ADVERTISEMENT

Situația celor doi antrenori din Liga I care nu au licență se va reglementa în viitorul foarte apropiat. Concret, Mihai Iosif (Rapid) și Andrei Prepeliță (FC Argeș) vor putea da indicații în timpul meciurilor din Liga 1, fără să fie amendați, dacă se vor înscrie la cursurile pentru Licența A.

În timp ce Iosif și Prepeliță sunt deținătorii Licenței B, mai există în prima divizie doi tehnicieni care nu dețin Licența PRO, Marius Croitoru (FC Botoșani) și Ilie Poenaru (Gaz Metan), ambii deținători ai Licenței A.

ADVERTISEMENT

Forul din Republica Moldova a făcut un artificiu

Iosif mai are trei săptămâni și își intră în drepturi. Trebuie să dea examenul de admitere la Licența A, peste două sau trei săptămâni. Miță, mă auzi? Depune actele! Fă-ți Licența A, aici, în țară!

Moldova are o legislație care nu este în acord cu legislația muncii din România. Moldova a făcut un artificiu. În România ai nevoie de un carnet de antrenor ca să urmezi aceste licențe de specializare, care îți dau dreptul să fii antrenor profesionist.

ADVERTISEMENT

În România, carnetul de antrenor se acordă în urma unor studii postliceale, după 1080 de ore de învățământ. În Moldova, ei dau carnetul de antrenor după 160 de ore! Cum să vină în România după studii de 160 de ore?

Dacă vii cu licența din Moldova, îți lipsesc 1080 de ore de instruire specifică meseriei de antrenor. Acolo înveți psihologie, anatomie, fiziologie. Apoi, la Licența B, înveți să antrenezi!”, a spus Stoichiță, în cadrul emisiunii Liga Digisport.

ADVERTISEMENT

Derogare doar pentru antrenorii cu licenţă A înscrişi la cursuri

Anunțul vine la trei zile după ce FRF a respins, prin decizia Comitetului Executiv, solicitarea clubului FC Rapid cu privire la derogarea în ceea ce priveşte licenţa necesară antrenorului Mihai Iosif.

Nu e nicio modificare, rămân aceleaşi regulamente. FRF este parte a unei convenţii cu UEFA care a stabilit ca la nivelul primei ligi să ai doar antrenori cu licenţă Pro. Acesta este regulamentul pe care îl aplicăm şi în România.

ADVERTISEMENT

Există o derogare pentru antrenorii cu licenţă A care sunt înscrişi la cursuri pentru licenţă Pro şi care promovează cu echipa în Liga I. E un lucru negociat cu UEFA şi pe care îl putem aplica. În unanimitate membrii Comitetului Executiv au votat că regulamentul nu trebuie modificat”, a declarat, vineri, Burleanu.

„Nu am coborât din tribună, am muncit”

Recent, antrenorul care a promovat Rapidul în sezonul trecut a recunoscut că „este o întreagă dezbatere și sper să găsim un numitor comun. Să avem discuții, să avem o comunicare cu Federația.

Poate că sunt ca un elev care face școală la seral, dar antrenoratul este o meserie. Nu am coborât din tribună și m-am pus antrenor principal. Sunt ani mulți în spate pentru a ajunge aici: copii, juniori, Liga a 5-a, a 4-a, a 3-a, a 2-a și, acum, Liga 1.

Sunt ca un liceean care poate face școala la seral pentru a avea o meserie. Cum este cea de croitor sau zidar. Sunt sigur că și Federația își dorește ca noi să continuăm ca până la urmă ăsta ne este serviciul.

Sper să fiu lăsat să îmi văd de echipă. Este ce mi-am dorit de foarte multe timp. Am plecat de foarte de jos pentru a ajunge aici. Cred că și dânșii îți dau seama că este în interesul fotbalului ca noi cei ce stăm zi de zi la antrenamente să putem da indicații, să putem veni și la interviuri”.

ADVERTISEMENT