News

Vești bune pentru mii de copii români. Vor primi alocații mărite din luna iunie. Despre ce sumă e vorba

De la 1 iunie va fi mărită alocația de grană pentru copiii aflați în centrele rezidențiale de asistență socială, astfel încât să ajungă la același nivel ca în cazul pacienților din spitale.
21.05.2022 | 13:53
Vesti bune pentru mii de copii romani Vor primi alocatii marite din luna iunie Despre ce suma e vorba
Alocații de hrană din centrele rezidențiale ajung la 22 de lei pe zi. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Legea prin care alocația de hrană pentru centrele rezidențiale de asistență socială este mărită la 22 de lei pe zi a fost promulgată, vineri, prin decret prezidențial, informează avocatnet.ro.

Legea modifică articolul 129 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care stabilea că alocația de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială, pentru copiii aflați în case de tip familial și pentru mamele protejate din centrele maternale este de 22 lei.

ADVERTISEMENT

Prin noua modificare legislativă, cuantumul de 22 de lei este stabilit și în cazul copiilor aflați în creșe sau alte unități de educație timpurie.

Alocația de hrană, actualizată anual

Acest cuantum urmează să fie actualizat în fiecare an, prin hotărâre de Guvern.

Aceeași lege stipulează că nivelul minim de 22 de lei va stabilit și pentru unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, a celor cu dizabilități sau vârstnicilor.

ADVERTISEMENT

În aceste cazuri, suma poate fi majorată de către consiliile județene, la propunerea direcțiilor generale de asistență socială.

Actul normativ impune furnizorilor de servicii sociale să asigure copiilor și tinerilor asupra cărora s-a stabilit o măsură de protecție specială și pentru mamele protejate în centrele maternale sprijin pentru integrare socială, condiții adecvate de locuit, cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, transport, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucări, materiale cultural-sportive sau sume de bani pentru nevoi personale, sume care sunt deja prevăzute de Legea 272.

ADVERTISEMENT

Măsura vine la scurtă vreme după ce s-a decis majorare, tot de la data de 1 iunie, a alocației de hrană pentru pacienții internați, de la 11 lei la 22 lei/zi.

Majorarea era prevăzută în programul guvernamental „Sprijin pentru România”.