News
notix pixel id

Vești bune pentru milioane de români! În ce condiții se ieftinesc gazele de la 1 iulie

29.06.2020 | 19:59
Vești bune pentru milioane de români! În ce condiții se ieftinesc gazele de la 1 iulie
De la 1 iulie vom avea parte de o ieftinire a energiei electrice. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Chiar dacă țara trece printr-o perioadă dificilă din cauza numărului tot mai mare al cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, avem parte și de vești bune. Asta pentru că una dintre cele mai așteptate măsuri promise de autorități va intra în vigoare în următoarea perioadă.

Începând cu luna iulie, energia electrică se va ieftini semnificativ pentru circa 6 milioane de clienţi casnici care au contracte cu furnizorii de ultimă instanţă. Potrivit Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, este vorba despre o reducere de 1,89% comparativ cu prima parte a anului.

Totodată, instituția a anunţat în cursul zilei de luni stabilirea preţului reglementat pentru energia electrică livrată, precum şi a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Curent electric mai ieftin pentru românii care au contracte cu furnizorii de ultimă instanță. Măsura se aplică de la 1 iulie

Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienţi casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%”, se arată în comunicatul dat publicității în cursul zilei de luni, 29 iunie.

În cadrul ședinței Comitetului de reglementare al ANRE au fost aprobate deciziile privind stabilirea preţului pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 de următorii producători: Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia.

ADVERTISEMENT

Totodată, au fost vizate ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România şi Tinmar Energy.

Piața de energie electrică se liberalizează complet de la 1 ianuarie 2021

Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi ale Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE, perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate”, mai precizează ANRE.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial. Măsura se aplică inclusiv clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate.

Astfel, fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale pe care aceștia le vor pune la dispoziție. „Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Se vor stabili inclusiv obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă şi modalităţile de informare a clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.)”, informează instituția.

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte şi de a avea acces la cât mai multe informaţii în vederea adoptării unei decizii informate la momentul încheierii unui contract aferent furnizării energiei electrice în regim concurenţial, ANRE pune la dispoziție aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”.

ADVERTISEMENT

Acest instrument permite compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip. El poate fi accesat folosind link-ul https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife sau prin descărcarea aplicaţiei ANRE pe dispozitivele mobile.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri