News

Vești bune pentru minerii din Valea Jiului. Când își vor primi salariile restante. Raluca Turcan a făcut anunțul

22.02.2021 | 19:08
Vești bune pentru minerii din Valea Jiului. Când își vor primi salariile restante. Raluca Turcan a făcut anunțul
Ministrul Muncii promite că prima tranșă va fi plătită pe 25 și 26 februarie. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, în urma discuțiilor purtate luni, 22 februarie, cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului care sunt de aproape o săptămână blocați în subteran, în semn de protest, că toți cei aproape 3.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara îşi vor primi salariile în trei tranşe, prima plată urmând să se facă pe 25 şi 26 februarie.

Potrivit spuselor sale, în Monitorul Oficial a fost publicată o ordonanță de urgență care prevede alocarea banilor necesari, din fondul de garantare al salariilor, către compania aflată în insolvență, urmând ca în decurs de trei luni să fie prezentat un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Îmi exprim speranţa ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a transmis oficialul.

Raluca Turcan le promite minerilor că își vor primi salariile în trei tranșe

Astăzi (n.r. luni, 22 februarie) vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom elabora şi prezenta normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăţilor, rezultată din ordonanţa de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Vom aloca bani în trei tranşe pentru drepturile salariale restante, după cum urmează – plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajaţii care intră la pensie şi, de asemenea, pentru asigurarea transportului spre şi de la locul de muncă, precum şi tichetele de masă.

Am agreat ca aceste plăţi în trei tranşe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 şi 26 minerii să poată să încaseze drepturile restante şi o parte din beneficiile restante, cum sunt tichtele de masă şi banii de transport.

Un alt mare avantaj al acestei soluţii este că toată compania capătă un răgaz de trei luni prin care să se reorganizeze şi să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcţionarea pe termen lung. Îmi exprim speranţa ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafaţă, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”, a declarat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

PSD pregătește amendamente la proiectul de buget pentru plata „drepturilor restante ale minerilor”

În altă ordine de idei, Partidul Social Democrat a anunțat, prin vocea prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu, că vor fi depuse mai multe amendamente la forma finală a proiectului de buget pentru anul 2021. Demersul vizează tocmai plata salariilor minerilor din Valea Jiului, blocați în subteran în semn de protest.

Amendamentele PSD au ca sursă de finanţare capitolul ”Acţiuni generale” de la Ministerul Finanţelor Publice unde nu este cuprinsă doar contribuţia României la UE, ci şi fonduri pe care anul trecut le-aţi folosit în scop electoral şi ştie toată ţara ce aţi făcut anul trecut.

La fel ca şi puşculiţa de la fondul de rezervă al premierului. De acolo vrem să tăiem domnule Cîţu şi suntem convinşi că de aia sunteţi supărat. Am discutat în BPN situaţia din Valea Jiului.

ADVERTISEMENT

Am decis să luăm legătura cu colegii noştri europeni, pentru că din miliardele din PNRR să se poată aloca fonduri pentru proiecte de dezvoltare economică. În paralel vom depune amendamente la buget pentru a le plăti minerilor drepturile restante. E normal într-o ţară europeană ca oamenii să fie plătiţi la timp pentru munca lor”, a declarat Sorin Grindeanu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri