News

Vești bune pentru mulți șoferi români. Până la ce dată mai pot recupera banii din taxa auto

Vești bune pentru mulți șoferi români. Până la ce dată mai pot recupera banii din taxa auto conform noului mecanism apărut odată cu OUG 93/2022.
26.04.2023 | 07:11
Vesti bune pentru multi soferi romani Pana la ce data mai pot recupera banii din taxa auto
Vești bune pentru mulți șoferi români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru mulți șoferi români. Până la ce dată mai pot recupera banii din taxa auto conform noului mecanism apărut odată cu OUG 93/2022. În teorie, acești bani ar putea fi recuperați până în 2027, ca urmare a unei decizii din anul 2020 a Curții de Justiție din Uniunea Europeană.

Vești bune pentru mulți șoferi români

Conform DC Business, mecanismul e apărut de peste 9 luni, însă cei care ar fi beneficiat de aceasta nu au putut depune momentan solicitări, pentru că nu au apărut momentan normele metodologice pentru aplicarea lui. Totul s-a remediat pe 25 aprilie, moment în care aceste norme au fost oficializate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a apărut modelul documentelor necesare pentru recuperarea fostelor taxe auto. Normele, aprobate prin ordin comun de ministrul mediului și cel al finanțelor, sunt valabile așadar, de astăzi. Normele sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023, publicat deja în Monitorul Oficial.

”Termenul stabilit de OUG 93/2022 pentru apariția normelor metodologice este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, termen ce s-a împlinit în august 2022”, transmit specialiștii. Ce taxe vor fi recuperate acum de șoferi? În primul rând taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare pentru autovehicule (conform OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante (Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autoturisme (OUG 9/2013).

ADVERTISEMENT

Acest mecanism se va aplica până pe 29 iunie 2027, însă șoferii trebuie să depună cereri în acest sens la ANAF. Modelul există deja pe site-urile de specialitate, astfel că cei interesați își pot recupera fostele taxe auto de la autorități. Desigur, cererea trebuie să cuprindă mai multe informații importante precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

În situația în care înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate nu s-a făcut, în cerere se va trece trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor. Totodată, dacă taxa a fost plătită de firma de leasing, cererea de restituire se va depinde către cei care au cumpărat mașina prin leasing, doar dacă acest contract a fost finalizat.

ADVERTISEMENT

După ce a fost depusă cererea, autoritățile vor verifica plata făcută de contribuabil, în funcție de numărul de identificare al autoturismului și de CNP, precum și restul informațiilor cerute. Soluționarea cererilor se va face în 45 de zile de la înregistrare, după care banii vor fi virați în conturile indicate de cei care au făcut cererea.

Ulterior, dacă Fiscul nu poate identifica datele necesare soluționării cererii, contribuabilul va fi solicitat în scris, în termen de cel mult 60 de zile, a informațiilor și documentelor relevante în soluționarea cererii. Fără aceste date suplimentare cei de la ANAF pot respinge cererea drept neîntemeiată.

ADVERTISEMENT

Mai mult, trebuie ținut minte, după ce vor fi restituite aceste sume considerate taxe, ANAF va calcula dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Dobânda se va calcula în funcție de suma de restituit care va fi înmulțită cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/ zi.

ADVERTISEMENT
Tags: