News

Vești bune pentru o mare parte a angajaților! Cine va beneficia de tichete de muncă

20.03.2021 | 09:43
Vesti bune pentru o mare parte a angajatilor Cine va beneficia de tichete de munca
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru o mare parte a angajaților! Executivul condus de Florin Cîțu are în vedere introducerea tichetelor de muncă pentru un număr de aproximativ 500.000 de lucrători din sectoarele serviciilor prestate la domiciliu.

Se întâmplă lucrul acesta potrivit prevederilor Pilonului V, “Sănătate şi rezilienţă economică socială şi instituţională”, componenta 4, “Încurajarea formalizării muncii şi introducerea Venitului Minim de Incluziune”, din cadrul Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici – se dorește și realizarea unui studiu de impact pentru selectarea domeniului pentru aplicarea pilot a măsurii “zero taxe pe salariul minim”

Vești excelente pentru o mare parte a angajaților!

De asemenea, introducerea Venitului Minim de Incluziune este o altă reformă avută în vedere în PNRR. Componenta 4 propune “susţinerea sistemului IT pentru gestionarea VMI, inclusiv dezvoltarea de servicii de tele-asistenţă; sprijin bugetar tranzitoriu pentru implementarea VMI”.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în textul PNRR este subliniat clar că, deşi legislaţia aferentă introducerii Venitului Minim de Incluziune a fost adoptată în 2016, lipsa de capacitate administrativă a dus la amânarea repetată a aplicării prevederilor legale privind VMI, cu efecte negative asupra sărăciei şi excluziunii sociale.

Există și alte măsuri propuse în această componentă cum ar fi actualizarea cadrului legislativ şi procedural pentru includerea posibilităţii acordării de beneficii de asistenţă socială bazate pe testarea mijloacelor, precum şi asigurarea formării personalului în domeniu şi susţinerea parţială a costurilor introducerii reformei; achiziţionarea echipamentelor tehnice necesare pentru implementarea reformei, inclusiv prin creşterea competenţelor digitale ale personalului responsabil; creşterea gradului de digitalizare a serviciilor publice de asistenţă socială la nivel judeţean.

ADVERTISEMENT

Bugetul iniţial de negociere pentru componenta “Încurajarea formalizării muncii şi introducerea Venitului Minim de Incluziune” este de 567 de milioane de euro.

Vă readucem aminte că Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

ADVERTISEMENT

Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.

ADVERTISEMENT