News

Vești bune pentru pacienții cu cancer și alte boli grave. Șapte medicamente scumpe vor fi gratuite de la 1 august

Pacienții cu cancer și alte boli grave primesc vești bune de la Guvern: șapte medicamente scumpe au fost incluse pe lista gratuităților de la 1 august.
01.08.2021 | 11:35
Vesti bune pentru pacientii cu cancer si alte boli grave Sapte medicamente scumpe vor fi gratuite de la 1 august
ADVERTISEMENT

La ultima ședință de Guvern de săptămâna trecută, oficialii Executivului au aprobat o hotărâre prin care sunt introduse, de la 1 august, în lista cu medicamentele de care beneficiază asigurații, încă şapte tratamente care vizează, în principal, afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate.

Mai precis, o serie importantă de medicamente utilizate în boli oncologice, endocrine şi metabolice, neurologice şi în tratamentul hemofiliei sunt incluse pe lista celor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală.

ADVERTISEMENT

Pacienții cu cancer și alte boli grave, vești bune de la Guvern: șapte medicamente, incluse pe lista gratuităților de la 1 august

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care sunt introduse șapte denumiri comune internaționale (DCI, substanțe active) în lista cu medicamentele de care beneficiază asiguraţii.

Aceste medicamente sunt utilizate în boli oncologice, endocrine şi metabolice, neurologice, precum şi în tratamentul hemofiliei.

ADVERTISEMENT

Iată care sunt cele șapte medicamente unice care vizează, în principal, afecţiuni din cadrul programelor naţionale de sănătate:

  • 2 medicamente destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum şi DCI Apalutamidum),
  • 1 medicament destinat bolilor endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab),
  • 1 medicament destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum),
  • 1 medicament destinat tratamentului hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha)
  • 2 medicamente destinate bolilor cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum şi DCI Edoxabanum), potrivit ziare.com.
ADVERTISEMENT

Actul normativ al Guvernului condus de Florin Cîțu a intrat în vigoare duminică, 1 august.

Lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România, aprobată de ministrul Sănătății pe 20 iulie

În urmă cu circa trei săptămâni, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România.

Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele.

ADVERTISEMENT

”Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

În 24 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie”, se arată în comunicatul ministerului.

ADVERTISEMENT