News

Vești bune pentru părinți! Guvernul le acordă sprijin financiar în cazul în care o școală își suspendă cursurile

06.08.2020 | 16:23
Vesti bune pentru parinti Guvernul le acorda sprijin financiar in cazul in care o scoala isi suspenda cursurile
ADVERTISEMENT

Având în vedere creșterile alarmante ale cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, Ministerul Educației nu a stabilit cu exactitate modul în care se va desfășura anul școlar 2020-2021, programat să înceapă pe data de 14 septembrie. Sunt luate, însă în calcul trei scenarii principale, iar decizia suspendării cursurilor ar urma să rămână la latitudinea fiecărei unități de învățământ în parte.

Dacă se va ajunge într-o astfel de situație, părinții nevoiți să rămână acasă cu copiii vor avea parte de un sprijin financiar, urmând să primească 75% din salariu, cum s-a întâmplat și în perioada stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, prezent joi, 6 august la evenimentele organizate în Valea Jiului cu ocazia Zilei Minerului. Totodată, acesta a precizat că măsura se va aplica doar în localitățile în care situația epidemiologică va impune închiderea școlilor.

Guvernul acordă sprijin financiar părinților care stau acasă cu copiii dacă școlile își suspendă cursurile

În perioada stării de urgenţă a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii. Pe perioada în care au fost suspendate cursurile şcolare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă, într-un fel de concediu, să spun, plătindu-i-se 75% din salariul său.

ADVERTISEMENT

Şi pentru începerea şcolii vom lua o măsură similară. Măsura, în schimb, va fi flexibilă, pentru că situaţia epidemiologică fiind diferită de la localitate la localitate, nu va fi o măsură generală, aşa cum a fost, (…) va fi o măsură locală.

Dacă într-o şcoală avem cazuri şi se închide şcoala 14 zile, toţi părinţii elevilor din şcoala respectivă vor primi, pe perioada suspendării cursurilor, să zicem de 14 zile, acea formă de sprijin de 75%”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Școala începe pe 14 septembrie. Cele trei scenarii luate în calcul de autorități

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că noul an școlar va începe pe 14 septembrie, cu prezența efectivă a elevilor în unitățile de învățământ. Decizia finală va fi luată, însă, la nivel local, în funcție de cele trei scenarii luate în calcul de autorități.

Primul lucru important pentru elevi și părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală.

ADVERTISEMENT

Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a anunțat șeful statului.

Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Aceste scenarii nu vor fi valabile pentru întregul an școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. „Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar”, a precizat șeful statului.

De asemenea, acesta a anunțat că Ministerul Sănătății lucrează la normele sanitare care vor trebui respectate odată cu startul noului an școlar. Acestea vor fi date publicității în cel mai scurt timp posibil, susține Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT