News

Vești bune pentru părinți și copii. Cum vor crește alocațiile, potrivit Ministerului de Finanțe

12.02.2021 | 23:48
Vesti bune pentru parinti si copii Cum vor creste alocatiile potrivit Ministerului de Finante
ADVERTISEMENT

Ministerul Finanțelor Publice vine cu vești extraordinare pentru elevi și părinți. Potrivit unui comunicat transmis în cursul zilei de vineri, 12 februarie, alocațiile pentru copii vor crește în cinci etape de valoare nominală egală.

Mai exact, în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se specifică foarte clar că majorarea până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani se realizează etapizat, prin majorarea cu 20 de puncte procentuale aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, documentul prevede creșterea alocațiilor în cinci etape de valoare nominală egală, adică 58 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv copiii cu handicap și 29 de lei pentru cei cu vârsta curpinsă între 2 și 18 ani.

Alocațiile pentru copii vor crește în cinci etape egale. Ministerul Finanțelor Publice a făcut anunțul

La data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, cuantumul alocației de stat aflat în plată era de 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap. Prin urmare, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei este de 58 lei.

ADVERTISEMENT

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani avem un cuantum de 156 lei. Așadar, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 300 lei este de 29 lei ((300-156)*20%= 29).

La data de 1 august 2020 s-a aplicat prima majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind astfel 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv copii cu handicap și 185 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

ADVERTISEMENT

Începând cu 1 ianuarie 2021, a fost acordată a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap, respectiv 214 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Raluca Turcan dă asigurări că pensiile și salariile nu vor fi tăiate

Vești la fel de bune vin și de la ministrul Muncii, Raluca Turcan, care demontează zvonurile privind intenția Guvernului de a revigora economia românească prin tăieri de pensii și salarii. Potrivit oficialului, în momentul de față nu se poate vorbi despre o ordonanță care să cuprindă astfel de măsuri.

ADVERTISEMENT

Suntem unul dintre puținele ministere care deja vorbește despre două proiecte de reformă: unul în materie de pensii din sistemul public și al doilea privind salarizarea în sistemul public, care ar fi trebuit să fie unitară, dar a devenit total inechitabilă.

Cu aceste două proiecte mari dorim să eliminăm inechitățile, să punem bazele unei contributivități în sistemul de pensii, privind inclusiv spre partea de pensii speciale și să creștem partea de ocupare.

În bugetul de anul acesta vom putea să susținem măsurile active de creștere a ocupării și menținere a locurilor de muncă, deja asumate, însă intenționăm să lansăm și alte măsuri active care să crească gradul de ocupare, să aducă oameni în piața muncii.

În felul acesta urmărim să le creștem veniturile, să aibă o calitate a vieții din ce în ce mai mare, bazată pe muncă. Pentru a susține cheltuielile pe care un stat trebuie să le suporte, avem nevoie de o creștere a veniturilor. În bugetul de stat avem alocate investițiilor 8,3 miliarde în plus față de anul trecut.

De asemenea, intenționăm să creștem procentul de fonduri direcționate spre investiții din fonduri europene și, prin partea de măsuri active pe care le vom propune, să continuăm acest demers de dezvoltare economică pe care ni-l propunem la nivel național. Am învățat un lucru în politică.

Atunci când este un proiect în Parlament, nu trebuie să te pronunți. Votul din Parlament a fost întotdeauna decisiv. Nu avem nicio ordonanță care aduce tăieri. Ne-am asumat într-un an dificil, în care trebuie să revigorăm economia, de la o cădere de minus 4,4 la o creștere de 4,3, să înghețăm o parte din salarii. Este un lucru total diferit. O înghețare nu echivalează în niciun caz cu o tăiere.

La Ministerul Muncii lucrăm la o lege a salarizării care să reașeze sistemul de plăți în sistemul public. În momentul de față s-a creat o inechitate în sectorul public, pentru că, pe o lege a salarizării, care putea să plece de la premisa de a aduce unitate în sistemul de salarizare, s-au creat tot timpul excepții.

De exemplu, în sectorul medical, medicii și asistentele au salariile și sporurile calculate la nivelul salariului în plată, în timp ce personalul TESA, infirmierii și brancardierii, au sporurile calculate la nivelul salarizării din 2018. Există și alte excepții, în care plățile se fac la nivelul salariului din 2022, care era fixat pe acea grilă de salarizare din Legea 153/2017.

În materie de sporuri, abordarea noastră propune tratarea acestui subiect într-un mod extrem de temeinic. Nu poți să intri pe partea de sporuri care reprezintă pentru mulți angajați din sectorul public suplimentări de salarii, pentru unii binemeritate.

Poate că unii nu le merită, dar nu trebuie să aruncăm anatema pe întreg sistemul bugetar și, pentru că aceștia au, prin sistemul de sporuri, o suplimentare a veniturilor, nu ne permitem să propunem diminuări de sporuri care să ducă la scăderi de venituri și situații dificile în nivelul de trai.

Toate sporurile trebuie reașezate și sistemul să redevină echitabil. Pentru asta ai nevoie de timp. Propunerea noastră este să plafonăm nivelul sporurilor pe care îl pot obține angajații, să reducem un număr de sporuri, pentru că unele chiar nu sunt necesare, pe unele să le acordăm în sumă fixă și să introducem o grilă de salarizare echitabilă și pe alte domenii care sunt scoase în momentul de față în sistemul public din grila de salarizare”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: