News

Vești bune pentru profesori. Ce s-ar putea întâmpla cu salariile cadrelor didactice

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu o serie de promisiuni pentru profesori. Oficialul spune că noile legi din învățământ vor face ca salariile din sistem să fie decente. Condiția e alocarea de resurse.
12.08.2022 | 20:58
Vesti bune pentru profesori Ce sar putea intampla cu salariile cadrelor didactice
Vești bune pentru profesori. Ce se întâmplă cu salariile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că profesorii vor avea salarii decente. Oficialul Guvernului explică și condițiile necesare pentru ca veniturile să se majoreze.

Vești bune pentru profesori. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu legat de salariile cadrelor didactice

Autoritățile spun că se află în căutare de soluții pentru ca sistemul de educație să fie unul în care profesorii să beneficieze de venituri mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Vineri, de la Râmnicu Vâlcea, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre schimbările propuse prin proiectul noilor legi ale educaţiei

Oficialul consideră că salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice se va putea pune în practică doar prin alocarea de resurse financiare.

ADVERTISEMENT

Obiectivul lui Cîmpeanu este ca toate cadrele didactice debutante, dar și cele stagiare, să aibă un salariu cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

”Sunt convins că lucrurile se vor putea schimba doar dacă sunt însoţite de finanţarea adecvată. Am spus-o şi o repet: oricât de curajoase, de asumate, de logice, de geniale ar fi schimbările, chiar dacă fiecare dintre dumneavoastră aţi vrea să vă implicaţi într-o manieră care să reprezinte un salt faţă de ceea ce aţi făcut până acum, rezultate nu ar putea fi aşteptate fără resurse alocate.

ADVERTISEMENT

Deci, dacă din acest proiect al legii nu s-ar accepta acel articol care spune că pentru orice cadru didactic din sistemul de educaţie, începând cu cadrele didactice debutante şi chiar şi cadrele didactice stagiare, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, nu o să vin nici în faţa dumneavoastră a tuturor, nici măcar a unuia dintre dumneavoastră, să spun că ceea ce este în lege se poate întâmpla.

Dar atât timp cât acest articol rezistă, am dorinţa să mă uit în ochii fiecăruia dintre dumneavoastră şi să vă spun că ceea ce este scris în această lege se poate şi se va întâmpla cu această condiţie: să existe resurse”, a spus ministrul educaţiei în fața mai multor profesori vâlceni.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu cere dublarea actualului buget al Ministerului Educaţiei

La același eveniment, Cîmpeanu a mai punctat faptul că pentru implementarea măsurilor prevăzute în proiectul noilor legi ale educaţiei ar fi nevoie de cel puţin o dublare a actualului buget al Ministerului pe care îl conduce.

Resurse înseamnă că avem nevoie de mai mult decât dublarea bugetului Ministerului Educaţiei, pentru că impactul bugetar doar al acestei legi a învăţământului preuniversitar, fără învăţământul universitar, este de 31 de miliarde de lei, faţă de 30 de miliarde de lei cât este bugetul ministerului astăzi.

50% din start, adică jumătate din acest impact, este generat de creşterile salariale”, a mai adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT