News

Vești bune pentru români! Bani de la stat până la finalul anului. Ce program de sprijin a fost prelungit

Ministrul Finanțelor a anunțat prelungirea programului IMM Invest România şi subprogramului Agro IMM Invest.
04.07.2021 | 12:33
Vesti bune pentru romani Bani de la stat pana la finalul anului Ce program de sprijin a fost prelungit
ADVERTISEMENT

Potrivit lui Alexandru Nazare, în urma unei solicitări făcute de Ministerului Finanţelor, Comisia Europeană a fost de acord cu prelungirea termenului până la data de 31 decembrie 2021.

Pe lângă aceasta, s-au majorat și plafoanele schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1,8 milioane de euro pentru fiecare întreprindere.

ADVERTISEMENT

Vești bune pentru români! Bani de la stat până la finalul anului. Ce program de sprijin a fost prelungit

Impactului benefic pe care programele l-au avut asupra economiei şi a interesului IMM-urilor de a accesa în continuare credite cu garanţii de stat au determinat Ministerului Finanţelor să întreprindă aceste demersuri.

„Aprobarea Comisiei Europene de continuare a programului IMM Invest România şi a subprogramului Agro Invest vine ca o recunoaştere a adecvării şi eficienţei măsurilor de sprijin care susţin mediul antreprenorial românesc.

ADVERTISEMENT

Infuzia de capital atrasă prin programul IMM Invest în anul 2020, care a depăşit 15 miliarde lei, prin acordarea a peste 25.500 de credite garantate de stat, continuă şi în anul 2021.

O altă veste bună este că, prin decizia Comisiei Europene, suntem în măsură să majorăm plafoanele schemei de ajutor de stat, pentru a putea susţine accesul la finanţare a peste 58.000 de beneficiari în cei doi ani de funcţionare a Programului, în limita plafonului anual de garantare, în valoare de 15 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, citat de Bugetul.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, până în prezent, Ministerul Finanţelor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a alocat IMM-urilor sume de peste 222 milioane de lei, pe parcursul anului 2020, şi peste 246 milioane de lei, pe parcursul acestui an, reprezentând comisioane şi dobânzi.

„Aceste date arată că programele dezvoltate sunt un succes care plasează economia României într-un grafic de dezvoltare ascendent”, a subliniat Alexandru Nazare.

ADVERTISEMENT

Plafoane majorate în cadru schemei de ajutor de stat

Ca urmare a aprobării Comisiei Europene pentru continuarea Programului IMM Invest, FNGCIMM a îmbunătățit procedura de implementare a programului prin majorarea plafoanelor schemei de ajutor de stat, de la 100.000 euro la 225.000 de euro pentru companiile care realizează producție primară de produse agricole, de la 120.000 euro la 270.000 de euro pentru companiile din sectorul pescuitului şi acvaculturii şi de la 800.000 euro la 1,8 milioane de euro pentru fiecare întreprindere.

Cuantumul împrumuturilor a fost dimensionat în funcţie de necesarul de lichidităţi şi de dimensiunea întreprinderii, respectiv 18 luni în cazul IMM-urilor sau 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie.

Conform datelor FNGCIMM, la data de 30 iunie 2021, au fost înregistrate în aplicaţia instituţiei un număr de 8.144 de solicitări de garantare, dintre care aproximativ 7.252 sunt aferente Programului IMM Invest, indicând un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 44%, restul de 891 de solicitări fiind în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest, cu un grad de consum al plafonului alocat iniţial de peste 85%.

Pe parcursul a două luni de funcţionare a Programului, au fost aprobate 4.106 credite, cu o valoare de finanţare de aproximativ 3,72 miliarde lei şi o valoare de garantare de aproximativ 3,05 miliarde lei, informează adevărul.ro

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale...
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale Rusiei, distruse una câte una
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay:
Reacţia unui tânăr spectator la momentul Babasha de la concertul Coldplay: "Lipsă crasă de respect"
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o...
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o femeie! Fosta soţie a lui Borcea a spus tot
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
SECRETUL pentru o PENSIE mai MARE! Se CUMPĂRĂ VECHIME în MUNCĂ!
SECRETUL pentru o PENSIE mai MARE! Se CUMPĂRĂ VECHIME în MUNCĂ!
Cine este manelistul Babasha, omul care a cântat alături de Coldplay la București
Cine este manelistul Babasha, omul care a cântat alături de Coldplay la București
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost...
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău”
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei...
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei pe bilete. Organizatorii au oprit spectacolul!
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”