News

Vești bune pentru români! Guvernul a redus TVA de la 9% la 5% pentru produsele românești

10.05.2019 | 12:39
Vesti bune pentru romani Guvernul a redus TVA de la 9 la 5 pentru produsele romanesti
Guvernul României a pus în aplicare una dintre măsurile promise în programul pentru care a fost votat de către români în anul 2016. Luni s-a senat acordul pentru reducerea TVA la 5%, de la 9%, pentru produsele românești. Această acțiune face parte din promovarea produselor românești, iar pentru luarea deciziei au fost consultați mai mulți experți.

TVA de 4% pentru produsele alimentare românești

Cota TVA este redusă cu 4% pentru produsele 100% românești. Această decizie a fost parafată la sediul Ministerului Agriculturii de Asociația Bio România și Federația Producătorilor de Produse Tradiționale. La semnarea hotărârii a participat și Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc.
Măsura este gândită pentru a opri depopularea satelor românești, unde românii ar putea avea locuri de muncă bine plătite din agricultură. Agricultura românească a fost ignorată în ultimii ani de politicienii care s-au perindat la guvernare, iar actuala coaliție dorește să repare acest lucru mai ales că mizează pe întoarcerea acasă a românilor din mediul rural plecați să muncească în alte țări.
Ministrul Agriculturii vrea ca prin măsura reducerii TVA să ajute producătorii români. Sursa foto: Hepta.ro

La ce se așteaptă semnatarii deciziei care încurajează producția românească

Această măsură va scoate în evidență certificatele produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară. Guvernanți vor să genereze finanțări europene pentru sectoarele agricole care lucrează exclusiv cu alimentele românești. Astfel, spun guvernanții, românii vor avea ocazia să concureze cu produsele multinaționalelor.
Un prim pas pentru a încuraja producătorii români a fost reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente de la 24% la 9%, care pe termen lung a reprezentat una dintre măsurile care a resuscitat economia românească. Cei care au achesat la semnarea acestei decizii a Ministerului Agriculturii speră să crească în rândul populației consumul de produse tradiționale românești.
“Este o măsură care poate contribui la oprirea depopulării satelor româneşti şi chiar la reîntoarcerea unor familii de români care în prezent lucrează în agricultura din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, etc. Măsura pune bazele certificării produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară, generând produse eligibile pentru promovare cu finanţare europeană, asigurând în acest fel posibilitatea producătorilor români de a concura cu produsele multinaţionalelor.
Aşa cum scăderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o măsură menită să însănătoşească economia naţională, considerăm că impactul prezentei măsuri şi-ar atinge potenţialul maxim dacă cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obţinute pe baza unei scheme de calitate naţională sau europeană”, spun reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, într-un comunicat de presă. 
Tags: