News

Vești bune pentru români. Guvernul oferă un sprijin de 15.000 de lei. Ce persoane sunt vizate

Guvernul vine cu vești bune pentru o categorie importantă de români. Statul oferă un sprijin consistent de 15.000 de lei. Proiectul de act normativ este pus deja în dezbatere publică.
05.09.2022 | 22:21
Vesti bune pentru romani Guvernul ofera un sprijin de 15000 de lei Ce persoane sunt vizate
Românii pot primi 15.000 lei de la stat. Ce persoane sunt vizate de acest sprijin guvernamental. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Un proiect de ordin pus recent în dezbatere publică de Ministerul Mediului arată că mai mulți români pot primi un sprijin financiar de până la 15.000 de lei.

Românii pot primi 15.000 lei de la stat. Ce persoane sunt vizate de acest sprijin guvernamental

Vizate de acest sprijin al autorităților sunt persoanele care vor să reducă pagubele cauzate de animale sălbatice la locuințele sau pe terenurilor lor.

ADVERTISEMENT

Actul normativ arată că acestea vor putea cere finanțări de până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice sau alte mijloace similare.

Vorbim în aceste cazuri de generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric tijă împământare sau alte mijloace care sunt permise de lege. Toate acestea trebuie să aibă ca scop ținerea animalelor la distanță.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Mediului, sistemele sunt destinate ”reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică, ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate”, se precizează în comunicat.

În ce condiții pot beneficia românii de cei 15.000 de lei

Persoanele care au probleme cu animalele sălbatice și doresc să primească acest ajutor financiar trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Iată care sunt acestea:

ADVERTISEMENT
  • să aibă domiciliu stabil în România
  • să dețină imobilul sau terenul din proiect
  • să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal
  • să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale
  • să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă
  • să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect

Din referatul de aprobare al proiectului mai aflăm că, în cadrul programului, se acordă o finanțare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  • a) maxim 4.500.000 lei pentru autoritățile administraţiei publice centrale sau instituția publică din subordinea autorității administraţiei publice centrale și titularii dreptului de administrare al imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
  • b) maxim 1.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale;

Ministerul Mediului anunță că, numai în ultimul an, au fost efectuate 200 de intervenţii de alungare a urşilor, de când a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă pentru intervenţia imediată asupra animalelor periculoase.

În aceeași perioadă, valoarea compensațiilor plătite primăriilor pentru a acoperi costurile cu permanența şi intervenţia a depăşit 1,2 milioane de lei.

ADVERTISEMENT