Vești bune pentru români în cazul unui Brexit fără acord! Revine duty-free-ul în Marea Britanie

Alexandru Năstase   
în HotNews
10/09/2019, 12:42
Vești bune pentru români în cazul unui Brexit fără acord! Revine duty-free-ul în Marea Britanie GALERIE FOTO
Dutty free vine cu prețuri mai ieftine. Sursa foto - facebook

Vești bune pentru români în cazul unui Brexit fără acord! Persoanele care vor călători din Regatul Unit către statele membre ale Uniunii Europene vor beneficia, în cazul unui Brexit fără acord (”no deal”), de duty-free, care astfel va reveni. Anunțul a fost făcut chiar de Trezoreria britanică.  ”Pasagerii cu destinaţia UE vor putea să cumpere bere, spirtoase, vin şi tutun fără să plătească taxele care se aplică în Regatul Unit”, a anunţat într-un comunicat Ministerul britanic al Finanţelor.

Vești bune pentru români în cazul unui Brexit fără acord!

Această decizie, anunţată de către cancelarul Sajid Javid, înseamnă, de exemplu, că o sticlă de vin cumpărată pe aeroportul londonez Heathrow la duty-free de către un pasager către UE ar putea să fie cu până la 2,23 lire sterline (2,5 euro) mai ieftină, subliniază Trezoreria. Iar păsăind UE, călătorii vor putea să continue să cumpere şi să aducă în Regatul Unit alcool şi ţigarete fără limită, cu condiţia să fi plătit taxe, se arată în comunicat.

Ei vor avea de asemenea posibilitatea să cumpere cantităţi limitate de alcool şi ţigarete la duty-free, iar cei care se află în vacanţă vor putea, de exemplu, să economisească până la 12 lire sterline (13,4 euro) în cazul în care cumpără două lăzi de bere, precizează Trezoreria. În comunicatul său, ministrul Finanţelor Sajid Javid se declară ”încântat să pot susţine călătorii britanici în timp ce ne pregătim să părăsim UE”.

Vești bune pentru români în cazul unui Brexit fără acord! Dutty free
Marea Britanie ar putea avea din nou dutty free. Sursa foto – facebook

Revine duty-free-ul în Marea Britanie

Decisă în 1991, dispariţia duty-free-urilor în UE a intrat în vigoare în 1999. Una dintre ultimele țări care aveau acest tip de magazine la granița cu România, Republica Moldova a decis și ea să le închidă. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Maia Sandu. Șefa Guvernului de la Chișinău le-a cerut legislatorilor să reglementeze de urgență desființarea magazinelor, benzinăriilor, barurilor și restaurantelor care funcționează în regim de comerț fără taxe la intrarea în țară și în regiunea transnistreană.

„Dincolo de faptul că prevederi legale de genul celor menționate nu există în nicio țară din lume, bugetul public național suportă pierderi de sute de milioane de lei drept urmare a implementării acestor legi, iar beneficiarul acestora este un personaj toxic implicat în afaceri dubioase, inclusiv în furtul miliardului”, a spus Maia Sandu

 

 

Închide ×