News

Vești bune pentru români. Salariul minim pe economie ar putea fi majorat. Raluca Turcan: ”2.300 e mic și trebuie să crească”

Românii primesc vești bune de la autorități. Salariul minim pe economie ar putea fi majorat. Anunțul, făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan.
25.08.2021 | 12:46
Vesti bune pentru romani Salariul minim pe economie ar putea fi majorat Raluca Turcan 2300 e mic si trebuie sa creasca
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vine cu o vești excelente pentru cei aproape 1,6 milioane de angajați din România care primesc salariu minim pe economie.

Oficialul Executivului admite că acest venit este mic și ”trebuie să crească”. În acest sens, Turcan spune că a avut discuții cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.

ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie ar putea fi majorat. Ministrul Raluca Turcan: ”2.300 brut e mic și trebuie să crească”

Un prim pas în procesul de majorare al salariului minim pe economie va avea loc în septembrie. Turcan anunță că va negocia luna viitoare cu sindicatele și patronatele despre salariul minim.

”I-am anunțat pe reprezentanții sindicatelor si patronatelor să se pregătească pentru ca din septembrie să demarăm negocierile cu privire la nivelul salariului minim.

ADVERTISEMENT

Trebuie să crească, e mic, 2300 brut este puțin în condițiile în care avem un fenomen îngrijorător de munca nedeclarată, ceea ce face ca oamenii să fie privați și în privința salariului, dar si a contribuțiilor”, a declarat Raluca Turcan, în fața jurnaliștilor.

Tot miercuri, ministrul Muncii a mai anunțat că a solicitat președinților celor două Camere ale Parlamentului să accelereze demersurile pentru adoptarea proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

ADVERTISEMENT

Salariul minim net în România este de 1.386 lei pentru cei fără studii sau experiență iar 1.413 lei pentru absolvenții cu experiență de 1 an. Valoarea brută a salariului minim pe economie este de 2.300 de lei.

În primăvara acestui an, ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de 5 ori mai mare decât în urmă cu 5 ani.

ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie, dificultăți pentru ministrul Finanțelor

Salariul minim pe economie i-a creat dificultăți majore noului ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Într-o conferință de presă susținută marți, acesta a demonstrat că nu știe cât este salariul minim din România. El a spus, total eronat, că salariul minim net este de circa 1.600 lei și cel brut este de 2.380 lei.

”Este în jur de 1.600… Și ceva”, a spus Dan Vîlceanu. ”2.380 cred… Da, 2.300 salariul minim brut. Nu are cum să fie 1.300”, a replicat el în fața presei.

Aceasta nu este singura gafă pe care a făcut-o noul membru al Guvernului Cîțu.

Imediat după ce a fost numit în funcție, ministrul a făcut o nouă greșeală. Acesta contesta datele clare ale Institutului Național de Statistică care arătau că rata inflației este de 5%, lucru pe care Dan Vîlceanu nu îl considera corect.

ADVERTISEMENT