News

Vești bune pentru români! Vor primi noi zile de concediu. În ce condiții pot fi acordate

Conform reglementărilor Uniunii Europene, Codul Muncii trebuie schimbat astfel încât angajații care trebuie să îngrijească un membru al familiei grav bolnav să primească zile în plus de concediu.
24.06.2022 | 09:55
Vesti bune pentru romani Vor primi noi zile de concediu In ce conditii pot fi acordate
Cinci zile de concediu pentru angajații care trebuie să aibă grijă de un membru bolnav al familiei. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Astfel, pentru a se alinia la normele Uniunii Europene, parlamentarii trebuie să modifice într-un timp cât mai scurt Codul Muncii, astfel încât să includă și noul tip de concediu.

Un nou tip de concediu pentru angajați

Conform cancan.ro, Comisia Europeană a anunțat că va sancționa drastic fiecare țară care refuză să se supună reglementărilor UE. Asfel, angajații care vor fi nevoiți să lipsească de la muncă sau urmează să îngrijească un membru grav bolnav al familiei, ar putea beneficia de zile în plus de concediu.

ADVERTISEMENT

Noul tip de concediu se va acorda pentru cel mult 10 zile, care vor fi recuperate ulterior de angajat, conform unei înțelegeri de comun acord cu angajatorul.

Sursa citată arată că angajații care trebuie să îngrijească un membru al familiei nu vor putea primi decât 5 zile de concendiu. ”Angajatorii, 80, 90% dintre ei înțeleg aceste probleme, doar că directiva ajută un pic și normalizează aceste situații. Este normal să am o problemă personală, pot să-mi iau până în 10 zile libere.

ADVERTISEMENT

Se vor compensa cu alte zile. În acest moment nu este foarte clar care sunt beneficiile și cum ar putea cineva chiar să beneficieze cu adevărat”, a declarat Elena Antoneac, specialistă în resurse umane.

Mai multe zile de concediu pentru cei care au suferi arsuri

Altfel, amintim că în urmă cu o lună, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Ordonanţa Guvernului nr. 14/2021 prin care era permisă acordarea concediilor medicale şi a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care au suferit arsuri.

ADVERTISEMENT

În vederea reinserţiei socio-profesionale, ordonanţa instituie unele prevederi care permit acordarea concediilor medicale şi a indemnizaţiilor aferente peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care au suferit arsuri şi care necesită o perioadă mult mai mare de tratament şi recuperare.

Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor

ADVERTISEMENT

infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic“, se arată în legea promulgată de Klaus Iohannis.

pxhere.com

ADVERTISEMENT