News

Vești bune pentru românii care pleacă la muncă în străinătate. Vor beneficia de transport gratuit

25.03.2021 | 13:00
Vesti bune pentru romanii care pleaca la munca in strainatate Vor beneficia de transport gratuit
ADVERTISEMENT

În urma consultărilor cu reprezentanţii agenţiilor de recrutare şi ai transportatorilor rutieri de persoane, ministrul Muncii, Raluca Turcan a inițiat modificarea Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează peste hotare, adoptată în anul 2000 (Legea 156/2000).

Aceștia vor beneficia astfel de garanții suplimentare, atât în ceea ce priveşte legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât şi condiţiile specifice de călătorie şi siguranţa transportului până în ţara de destinaţie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se va institui o colaborare mult mai strânsă între agenţiile de plasare a forţei de muncă şi Inspecţia Muncii, astfel încât instituția să fie informată cu privire la persoanele angajate în străinătate înaintea plecării din ţară.

Transport gratuit pentru românii care pleacă la muncă în străinătate

Conform proiectului propus de Minister, agenţiile de plasare a forţei de muncă vor avea obligaţia de a asigura transportul lucrătorilor români la destinaţie, în cazul în care este vorba de un grup de persoane, şi trebuie să facă acest lucru în condiţii de siguranţă şi din punct de vedere sanitar, în contextul pandemic.

ADVERTISEMENT

Au fost deja formulate propuneri de colaborare între cele două părţi, astfel încât transportul lucrătorilor să fie monitorizat, să îndeplinească toate condiţiile de siguranţă rutieră şi sanitară, dar şi condiţiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv.

Pentru că nu vrem ca românii să mai treacă prin incidente neplăcute la frontieră, am rugat transportatorii să furnizeze pasagerilor, încă din momentul rezervării transportului, toate informaţiile privind documentele necesare la graniţă, iar Inspecţia Muncii va sprijini companiile în acest demers”, a anunțat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Conform actului normativ, agenţiile de plasare a forţei de muncă vor fi obligate să transmită lunar situaţia privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate.

Și asta nu e tot. Proiectul de modificare prevede înăsprirea regimului sancţionator aplicabil pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate.

ADVERTISEMENT