News
notix pixel id

Vești bune pentru românii cu credite! ROBOR la 3 luni este în scădere. Ce valoare are

08.04.2019 | 12:49
Indicele ROBOR scade din nou

Vești bune pentru toți românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează majoritatea dobânzilor, traversează o perioadă de scădere, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, în cursul zilei de luni.

Ce valoare are acum indicele ROBOR

După o perioadă în care veștile n-au fost tocmai bune pentru românii care au credite în lei, iată că indicele ROBOR revine ușor-ușor la valori mai scăzute. Dacă joi ajunsese la pragul de 3,38%, cel mai mare nivel înregistrat din toamna lui 2018,  astăzi ROBOR-ul a atins valoarea de 3,32%.

Veștile sunt la fel de bune și în cazul indicelui ROBOR la șase luni. Acesta a scăzut de la 3,42% la 3,38%. Tot joi, ROBOR-ul la șase luni atinsese pragul de 3,42%, cel mai mare nivel înregistrat din noiembrie 2018 și până acum.

Indicele ROBOR traversează o perioadă de scădere
Indicele ROBOR traversează o perioadă de scădere

Viorica Dăncilă vrea să elimine ROBOR-ul

În altă ordine de idei, prim-ministrul Vioirca Dăncilă și-a anunțat intenția de a elimina indicele ROBOR, ca principală modalitate de calcul a ratelor pentru creditele în lei. În aceste condiții, Guvernul ar urma să implementeze o nouă metodă prin care românii să poată calcula ratele.

Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative: ordonanţa 114 din 2018, ordonanţa 50 din 2010 şi ordonanţa 52 din 2016” , a declarat Viorica Dăncilă.

„Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de către populaţie. În consecinţă, noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare” , a mai spus premierul României.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri