News

Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu polițele de asigurare RCA

23.02.2021 | 07:46
Vesti bune pentru soferi Ce se intampla cu politele de asigurare RCA
ADVERTISEMENT

Șoferii vor avea viață mai ușoară după adoptarea decontării directe în asigurările RCA. Guvernul se pregătește să aprobe o reglementare care va face mai ușoară viața șoferilor.

Concret, în caz de accident, șoferul păgubit se va adresa propriului asigurator și nu companiei care a emis polița celui vinovat.

ADVERTISEMENT

Măsura va duce la o creștere a prețurilor RCA, de cel mult 5%, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Schimbări radicale în decontarea directă în asigurările RCA

Proiectul de OUG care modifică Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie prin care se introduce decontarea directă în polițele RCA e pe ultima sută de metri.

ADVERTISEMENT

După ce acest act normativ va fi aprobat, șoferul păgubit se va adresa propriului asigurator și nu companiei care a emis polița vinovatului, prin această măsură urmărindu-se mișcorarea perioadei în care asiguratorii decontează dosarele de daune. Din cauza unor companii de asigurări aceste termene depășesc uneori chiar și o lună.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe 27 ianuarie 2021 și va transforma piața asiguratorilor, mai ales că aceștia fac un puternic lobby pentru introducerea în reglementare a unei prevederi care permite plafonarea costurilor de reparație pentru mașinile avariate. „Ar însemna să nu mai avem o piaţă concurenţială, s-ar încălca flagrant o serie de reglementări naţionale şi europene”, precizează sursele Adevărul.

ADVERTISEMENT

Polița RCA se poate transforma în titlu executoriu

Modificarea proiectului ar putea duce la transformarea poliței RCA într-un titlu executoriu. Într-un caz concret, o persoană fizică păgubită va putea executa compania de asigurări în cazul în care aceasta nu achită la timp dauna, conform Adevărul. În acest moment acest lucru nu e posibil, fiind nevoie de instanțele de judecată.

Mai mult, pentru o decontare directă e nevoie ca cinci condiții esențiale să fie îndeplinite. Așadar, accidentul trebuie să aibă loc pe teritoriul României, între vehicule înmatriculare sau înregistrate în România. Mai mult, în accident nu pot fi implicate mai mult de două vehicule și în urma accidentului se produc exclusiv daune materiale. Mai mult, ambele vehicule implicate trebuie să aibă poliță RCA valabilă la data evenimentului.

ADVERTISEMENT

Această nouă lege îi va determina pe șoferi să se gândească de zece ori înainte de a încheia o poliță RCA, susțin sursele Adevărul. „Oamenii nu vor mai cumpăra RCA ieftin de la Euroins şi City Insurance, de exemplu, asigurători care au cele mai multe plângeri pentru neachitarea reparaţiilor, ci vor opta pentru unele companii care nu fac astfel de probleme, dar sunt şi mai scumpe. Oamenii nu vor să stea cu maşinile cu lunile în service”, au precizat sursele citate.

ASF a comunicat că din analiza raportărilor transmise de către societăţile de asigurare pentru dosarele de daună avizate, în trimestrul al III-lea al anului 2020, durata medie de plată în cazul unui accident este de 20,24 zile pe dosar. Cea mai mică durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Uniqa Asigurări S.A., respectiv 2,75 zile pe fiecare dosar. La polul opus, cea mai mare durată medie de plată a fost înregistrată de societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., respectiv 36 zile/dosar”, arată sursa citată.

Societatea Euroins România a fost amendată de Consiliul ASF în 22 februarie cu 500.000 de lei pentrunetransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretenţiile de despăgubiri, precum şi pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună”.

E a doua amendă primită de Euroins România Asigurare Reasigurare SA în doar două luni. Firma a fost amendată ți în 13 ianuarie 2021 cu 450.000 de lei pentru că „nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parţial pretenţiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege şi nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare”.

Din același motiv a fost amendată cu 500.000 de lei și Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A.

ADVERTISEMENT