Românii se pot bucura încă de pe acum, căci în 2025 vor beneficia de majorări, atât la pensii, cât și la salarii și alocații. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a vorbit despre aceste creșteri de venituri.
În 2024, pensiile, salariile și alocațiile din România au crescut de mai multe ori. Se anunță majorări și în anul 2025, anunțul fiind făcut chiar de către ministrul de resort. Potrivit Simonei Bucura Oprescu, pensiile se vor majora cu rata inflației, așa cum s-a promis că se va face în fiecare an de acum înainte.
„În 2025 vom avea cresterea valorii punctului de referință cu mecanismul pe care deja romanii il cunosc, inflația definitiv cunoscută din 2023 de 10.4% plus cresterea reala a câștigului salarial mediu brut. Discutăm despre o creștere de peste 10.4 %. În momentul in care vom ști, vom anunta care va fi cresterea. Oricum va fi peste inflația din 2023”, a declarat ministrul la România TV.
Reprezentantul Guvernului a vorbit și despre majorările alocațiilor, care, la fel ca pensiile, se vor indexa cu rata inflației. Potrivit Simonei Bucura Oprescu, veniturile încasate de copiii de până în 18 ani vor fi mărite cu același procent, de 10,4%.
Astfel, alocațiile copiilor sub doi ani, cu dizabilități, se vor acorda 794 de lei. Pentru copiii de peste doi ani, alocația va ajunge la 323 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.
Din păcate, în ceea ce privește calculul pensiilor, mulți sunt cei care acuză cifre greșite. Știm că pensia este formată din punctele adunate de-a lungul anilor de muncă înmulțiți cu 81, cât este valoarea unui punct. Aceste puncte sunt constituite din puncte de contributivitate, puncte de stabilitate și puncte pentru perioade asimilate, adică necontributive.
În cazul unui calcul la care se adaugă punctele de stabilitate, aici se adună punctele acumulate în anii de muncă ce au depășit pragul minim de cotizare de 25 de ani. Mai exact, cei care au muncit între 26 și 30 de ani primesc în plus 0,50 puncte de stabilitate, cei care au lucrat între 31 și 35 de ani primesc 0,75 puncte, iar cei ce au muncit peste 35 de ani primesc câte un punct pentru fiecare an.
Totuși, deși există atât de multe metode prin care pensionarii mai pot primii câțiva lei în plus, cei care au lucrat în grupe de muncă nu se pot bucura de beneficii. Deși au contribuit la sistemul public de pensii, cei care au muncit în condiții dificile nu primesc nimic pentru acești ani. Ca exemplu, mulți foști mineri, personal din industria nucleară sau asistente medicale de la ATI s-au trezit cu pensiile mai mici pe decizia de recalculare primită în septembrie.
Specialiștii din cadrul Casei de Pensii susțin, însă, că acești oameni au primit, la momentul pensionării, unele beneficii, tocmai datorită anilor munciți în grupe. Mai exact, ei au primit și punctaj suplimentar, și reducere a vârstei de pensionare și chiar și un stagiu de cotizare diferit față de celelalte.