News

Vești excelente în economie. Ratingul României, schimbat de la ”negativ” la ”stabil”, pentru prima dată din 2013

17.04.2021 | 15:47
Vesti excelente in economie Ratingul Romaniei schimbat de la negativ la stabil pentru prima data din 2013
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de Covid-19 și cu o situație financiară nu tocmai bună, vin vești excelente în economie. Ratingul României a fost schimbat de la ”negativ” la ”stabil”, pentru prima dată din 2013 încoace.

Spre încântarea premierului Florin Cîțu, agenţia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a îmbunătățit perspectiva de la “negativ” la “stabil”.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a susținut sâmbătă o declarație în care a subliniat că decizia agenţiei de modificare a perspectivei României e garanţia că guvernul a procedat corect în această perioadă şi a spus că ”eroii” din spatele acestei decizii sunt companiile private şi antreprenorii care au dus greul economiei.

Florin Cîțu anunță vești excelente în economie. Ratingul României, schimbat de la ”negativ” la ”stabil”

Florin Cîțu a susținut sâmbătă dimineața o scurtă declarație de presă la Palatul Victoria în care a comentat pe marginea modificării perspectivei de țară de către agenția de rating S&P, veste calificată drept ”fantastică” de către premier.

ADVERTISEMENT

”Eroii din economia românească sunt antreprenorii. Lor le mulțumesc căci fără ei nu vom reuși. Am reușit să reducem deficitul bugetar fără să mărim taxe. În trimestrul IV am avut cea mai mare creștere din UE”, a afirmat Cîțu într-un discurs în care a ținut să accentueze succesul conducerii liberale a Coaliției și a guvernului.

Acest anunț al agenției de rating Standard & Poor’s reprezintă prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această din noiembrie 2013.

ADVERTISEMENT

“Ne-am îmbunătăţit perspectiva la “stabil” deoarece credem că riscurile fiscale pe termen scurt la adresa României s-au redus. Guvernul numit în funcţie după alegerile parlamentare din decembrie a amânat majorarea pensiilor adoptată de precedentul legislativ.

De asemenea a demarat un curs de consolidare care credem că va asigura faptul că deficitul guvernamental şi datoria externă vor rămâne moderate până în 2024”, se menţionează în comunicatul agenţiei de evaluare, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Standard & Poor’s: ”Economia României ar putea înregistra o creştere de 5% în acest an”

Veștile bune nu se opresc aici. Cei de la Standard & Poor’s mai anunță că economia României ar putea înregistra o creştere de 5% în aceste an şi să rămână la un nivel solid în 2022-2023.

”Ne aşteptăm ca economia României să înregistreze o creştere de 5% în 2021 şi să rămână la un nivel solid în 2022-2023, pe baza revenirii consumului privat şi a majorării investiţiilor, în special în sectorul public.

Acesta din urmă va fi susţinut de programul multianual de investiţii în infrastructură al guvernului, conform căruia chletuielile publice urmează să crească cu 15% în 2021. Aceasta va duce ponderea investiţiilor în PIB la un maxim istoric de 5%”, estimează Standard & Poor’s.

Totul va depinde însă, conform agenţiei de evaluare, de absorbţia fondurilor europene alocate României, iar pentru accesarea fondurilor UE, România va trebui să elaboreze proiecte eligibile şi să implementeze o agendă de reforme.

”Prognozele noastre economice rămân sensibile la evoluţia situaţiei sanitare precum şi a posibilelor întârzieri în campania de vaccinare. În special succesul programelor de imunizare, atât cel intern cât şi cel de peste hotare, vor influenţa în ce măsură economia României va putea fi redeschisă”, subliniază analiştii de la Standard & Poor’.

ADVERTISEMENT