News

Vești excelente pentru mai mulți români! Cine poate beneficia de permise gratuite pe tren

Vești excelente pentru mai mulți români după ultimul anunț făcut de Comisia Europeană
13.10.2021 | 18:16
Vești excelente pentru mai mulți români! Cine poate beneficia de permise gratuite pe tren
Fanatik îți spune cine poate să călătorească gratis în Europa cu trenul. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani vor putea să acceseze abonamente feroviare gratuite de călătorie. Totul se întâmplă datorită programului DiscoverEU, unul la care participă și țara noastră. Până pe 26 octombrie puteți să vă înscrieți pentru a deveni eligibil.

De remarcat că toate călătoriile vor avea loc abia la anul, în 2022, Anul european al Tineretului. În primă fază vor putea să solicite abonamentele tinerii născuți între 1 iulie 2001 și 31 decembrie 2003. În mod excepțional, tinerii de 19 și 20 de ani pot aplica și după ce rundele lor au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19.

Vești excelente pentru români!

Un an de zile au la dispoziție cei aleși să călătorească, mai exact din martie 2022 și până în februarie 2023. O pot face timp de 30 de zile, dar există rezervări flexibile cauzate de pandemia de coronavirus, una care a dat peste cap întreaga planetă.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană pune la bătaie nu mai puțin de 60.000 de permise de călătorie. Fiecare țară membră a Uniunii Europene primește, de la autoritățile europene, un anumit număr de permise disponibile. Acestea se alocă în funcție de numărul populației din fiecare stat al blocului comunitar, conform prevederilor programului.

De asemenea și tinerii cu nevoi speciale sunt încurajați să participe la DiscoverEU. Mai mult decât atât, pentru aceste persoane Comisia Europeană pune la dispoziție informații și sfaturi și acoperă costurile asistenței speciale.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici despre bani pentru o persoană însoțitoare sau un câine de asistență etc. Un alt detaliu important este acela că tinerii admiși pot să călătorească singuri sau într-un grup de până la cinci persoane.

În mod normal permisele sunt pentru calea ferată, dar există și situații în care tinerii pot să le folosească pentru autocare sau feriboturi. Culmea, în mod excepțional, avioanele intră și ele în discuție, dar numai dacă tinerii locuiesc în zone îndepărtate sau pe insule.

ADVERTISEMENT

Ce este DiscoverEU?

DiscoverEU reprezintă o inițiativă a Uniunii Europene care oferă posibilitatea de a descoperi Europa prin intermediul unor experiențe inedite. „Călătorind în special cu trenul vei putea admira varietatea nesfârșită a peisajelor și orașelor europene. Ai la dispoziție două runde de înscrieri în fiecare an. Solicitanții selectați vor primi un permis de călătorie.

Ești cetățean al Uniunii Europene și ai 18 ani? DiscoverEU își oferă șansa de a merge într-o călătorie care îți va permite să experimentezi libertatea de circulație în UE, să descoperi diversitatea Europei, să afli mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și să intri în contact cu oameni de pe tot continentul.

ADVERTISEMENT

În plus, DiscoverEU îți permite să îți dezvolți competențe utile pentru viitor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culturi.  

În mod excepțional, la această rundă se pot înscrie și tinerii care au fost eligibili în cadrul celor două runde din 2020 anulate din cauza pandemiei de COVID-19”, se arată chiar pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT

Câți români s-au bucurat până acum de abonamente gratis

Programul nu reprezintă o premieră în România. De exemplu, în perioada 2018-2019, au fost 350.000 de candidaţi pentru 70.000 de bilete disponibile. Din România, s-au înscris nu mai puțin de 10.516 candidaţi.

Atenție! 2.695 au primit permisul și au putut să descopere Europa cu ajutorul acestor abonamente. Undeja în jurul a trei mii de oameni vom avea cel mai probabil și de data aceasta.

Trei mii de tineri români care se vor putea plimba cu trenul prin Europa fără să plătească vreun ban pentru lucrul acesta.  „În spiritul desemnării de către Comisie a anului 2022 drept An european al tineretului, DiscoverEU revine în forţă, oferindu-le din nou tinerilor ocazia de a călători cu trenul pentru a-şi lărgi orizonturile, de a învăţa, de a-şi îmbogăţi experienţele şi de a se întâlni, călătorind, cu alţi tineri europeni”, a declarat comisarul pentru educaţie şi tineret, Mariya Gabriel

Cum te poți înscrie și unde

Un singur lucru au de făcut tinerii pentru a se înscrie. Aceștia trebuie să acceseze site-ul programului – europa.eu/youth/discovereu – și să completeze un ches­tionar cu întrebări despre Uniunea Europeană şi alte iniţiative destinate tinerilor.

De asemenea, printr-o întrebare suplimentară, candidaţii sunt invitaţi să estimeze numărul celor care se înscriu. Atenție, nu luați în derâdere această chestiune. Cu cât estimarea este una mai apropiată de răspunsul corect, cu atât șansa de a primi un permis de călătorie este mai mare.

Cum pot vizita Europa cei care nu sunt aleși

Conform site-ului oficial, pentru vacanțe cu trenul în Europa la preţuri atractive, CFR Călători recomandă oferta de călătorie Interrail Pass, ce va avea reduceri de 10%  în  luna iunie a.c., pentru ambele variante ale ofertei: Interrail Global Pass și Interrail One Country Pass.

Reducerea se acordă tuturor categoriilor de călători (adulți, tineri și seniori), atât la clasa 1 cât și la clasa a 2-a. Copiii de până la 12 ani beneficiază de gratuitate (maximum doi copii însotiți de un adult), iar tinerii (vârsta până în 28 de ani), adulţii şi seniorii (vârsta peste 60 de ani) dispun, de asemenea, de tarife reduse.

Legitimaţia Interrail Global Pass oferă posibilitatea efectuării de călătorii nelimitate în 33 de ţări europene, din Scandinavia până în Turcia şi, în plus, traversarea maritimă cu vaporul între Italia şi Grecia. Perioada de valabilitate a legitimaţiilor este de la patru zile până la 3 luni, pasagerii având libertatea de a alege ruta în timpul călătoriei. Oferta Interrail Global Pass este valabilă şi pe parcursul ţării de rezidenţă, pentru o călătorie dus-întors.

Oferta Interrail One Country Pass cu preț promoțional este valabilă pentru următoarele țări: Germania, Marea Britanie, Spania, Austria, Franța, Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg), Irlanda, Irlanda de Nord, Italia, Estonia, Grecia, Republica Cehă, Ungaria, Portugalia, Bulgaria, Croația, Macedonia de Nord, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

Ce reduceri au tinerii pe CFR

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/ autorizat, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Aceștia primesc abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri. Pentru călătoria la clasă superioară sau la vagoanele de dormit şi cuşetă, elevii vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare conform solicitării.

De asemenea, studenții în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri