Este vorba de aproape un miliard de euro care vor ajunge la categoriile de beneficiari – vârstnici, copii din familii modeste și persoane cu dizabilități – sub formă de vouchere.
Printre acești beneficiari se numără 300.000 de copii de grădiniță și școală cărora le sunt alocate fonduri pentru rechizite și haine, în cazul în care provin dintr-o familie nevoiașă, iar părinții au venituri sub 1.275 de lei fiecare. Acestor copii li se vor acorda vouchere în valoare de 750 de lei.
Bani vor fi alocați și școlilor pentru extinderea programului de masă caldă. De asemenea, vor primi finanțare instituțiile de învățământ care nu au echipamente și spații potrivite pentru desfășurarea cursurilor.
O altă categorie de beneficiari sunt părinții de nou-născuți, care ar urma să primească un ajutor în cuantum de 2.000 de lei pentru trusou. Nu sunt uitați nici studenții cu burse sociale, ar urmă să primească 1.500 de lei, la început de an universitar, în vreme ce peste 2 milioane de persoane vor primi, în continuare, vouchere pentru alimente.
În plus, studenții cu burse sociale ar urmă să primească 1.500 de lei, la început de an universitar, iar peste 2 milioane de persoane vor primi, în continuare, vouchere pentru alimente.
Tranșa a doua de bani europeni primiți de persoanele defavorizate ca ajutor pentru alimente și mese calde va fi încărcată pe cardurile beneficiarilor înainte de Paște, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
“De aceste vouchere de alimente beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.
Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Marcel Boloş.