Simona Bucura-Oprescu a făcut precizările la finalul unor negocieri-maraton cu reprezentanții mai multor instituții pe tema noii legi a salarizării.
Potrivit ministrului, noul act normativ va trebui să prevadă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Pentru a încuraja performanța, legea va introduce un spor lunar, a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.
”Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc.
Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanța. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forța calificată de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.
La negocieri au participat reprezentanți din transporturi, autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
”Negocieri-maraton pentru legea salarizării: profesioniștii din transporturi, din autoritățile centrale și instituțiile cu autofinanțare și-au expus problemele din domeniile lor de activitate.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a discutat cu profesioniștii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenția Nucleară și Deșeuri Radioactive, turism, Agenția Națională de Integritate, Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și sindicatele reprezentative ale acestor instituții.
Discuțiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar. Profesioniștii prezenți la dialog au expus provocările pe care le întâmpină la locurile de muncă și au susținut că este nevoie de o lege nouă care să elimine inechitățile din salarizarea în sistemul public”, se precizează în postarea Ministerului.
Sporurile sunt una dintre țintele vizate de premierul Marcel Ciolacu, care s-a declarat împotriva acordării fără discriminare a unor astfel de sume suplimentare.
“Eu nu pot să accept, când tu ai peste 10.000 de lei, eu să îţi mai dau spor de antenă de 15%. Unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă.
Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%? Nu-i afectat şi cel cu 3.000 la fel?”, declara luna trecută primul ministru.