News

Veşti excelente pentru milioane de români. Urmează o minivacanță de patru zile

Încă o minivacanță pentru salariații români. Urmează patru zile libere pentru bugetari în august, de Adormirea Maicii Domnului
16.07.2023 | 14:35
Vesti excelente pentru milioane de romani Urmeaza o minivacanta de patru zile
Minivacanță și în august pentru milioane de români / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Românii vor avea o minivacanță de patru zile în luna august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. În acest an, salariații români beneficiază în total de 17 zile libere.

Minivacanțe în serie pentru bugetari

Minivacanță și în luna august pentru angajații români, după cea din luna iunie. În luna august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, zi care pică calendaristic la data de 15, fiind sărbătoare legală.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că, încă de anul trecut, guvernul a decis ca și ziua de 14 august să fie declarată liberă, cee ace înseamnă că angajații din sistemul bugetar vor avea o minivacanță de patru zile, în zilele de 12-15 august.

„Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

ADVERTISEMENT

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în comunicatul guvernului datat 28 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Doar o zi liberă pentru sectorul privat

Pentru românii care muncesc în sectorul privat, doar ziua de 15 august va fi liberă. În acest an, românii beneficiază legal de 17 zile libere. 14 din acestea sunt în cursul săptămânii iar trei pica în weekend. Luna ianuarie a avut patru zile libere, aprilie trei, mai una, iunie trei, în august vor fi două, în noiembrie una iar în decembrie trei.

Trecerea la cele veșnice a Fecioarei Maria

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare creștină ortodoxă dar și catolică, comemorează trecerea la cele veșnice a Fecioarei Maria. În cultul romano-catolic, sărbătoarea se numește Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria.

ADVERTISEMENT

Înaintea acestei zile, credincioșii trebuie să țină post sever de 14 zile cu dezlegare la unele alimente și la vin. Dezlegarea la pește are loc la 6 august (Schimbarea la Față).

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este un prilej de pelerinaje la multe mănăstiri din România, unde preoții oficiază slujbe fastuoase care, uneori, cum este cazul slujbei Vecerniei, se prelungesc mult în noapte.

 

 

ADVERTISEMENT