News

Vești excelente pentru profesori. Câți bani primesc în plus înainte de Paște

Guvernul vine cu vești excelente pentru profesori înainte de Paște. Toate cadrele didactice primesc vouchere de vacanță pentru anul 2022, potrivit unui ordin semnat de ministrul educației.
08.04.2022 | 10:53
Vesti excelente pentru profesori Cati bani primesc in plus inainte de Paste
Când ar putea crește salariul minim în România. Ministrul muncii a dat detalii despre voucherele pentru pensionari
ADVERTISEMENT

Cu mai puțin de trei săptămâni până la sărbătorile de Paște, guvernanții au pregătit o surpriză plăcută pentru angajații din sistemul de învățământ.

Guvernul, vești bune pentru profesori și ceilalți angajați din educație. Câți bani primesc în plus

Un ordin semnat de ministrul educației prevede ca profesorii și angajații din învățământul de stat să primească vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, pentru anul 2022.

ADVERTISEMENT

”Voucherele de vacanță aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație”, conform documentului prezentat de Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Știntifiică.

Aceste vouchere de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data încărcării pe suportul electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul.

ADVERTISEMENT

Art. 2 alin. (1) din document stabilește că ”în cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”.

Actul normativ mai prevede că pentru cei care ”au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1).”

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu personalul transferat sau detașat

Documentul face referire și la personalul transferat sau detașat. Pentru acești angajați se acordă vouchere de vacanță cu condiția prezentării unei adeverințe din care să rezulte că ”angajatorul de la care s-a transferat/detașat nu i-a acordat voucherele de vacanță aferente anului 2022 până la realizarea transferului/detașării”, conform ordinului.

Dacă e să vorbim de salariatul al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu, la data acordării voucherelor de vacanță, este suspendat sau a încetat în cursul anului 2022, acesta ”poate beneficia de vouchere de vacanță numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, depune la unitate/instituție o cerere în acest sens, precum și dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unității/instituției”.

ADVERTISEMENT

În actul guvernului se mai menționează că beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT