News

Vești excelente pentru românii care au rate la bănci. Ce se întâmplă cu creditele

Românii care au rate la bănci primesc primesc vești bune. Anunțul făcut Banca Centrală Europeană, ce se întâmplă cu creditele
08.06.2024 | 13:39
Vesti excelente pentru romanii care au rate la banci Ce se intampla cu creditele
Vești excelente pentru românii care au rate la bănci. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pixabay
ADVERTISEMENT

Românii care au rate la bănci primesc primesc vești bune, deși în ultimii ani au ajuns să plătească printre cele mai mari dobânzi din UE la credite. Anunțul a fost făcut de Banca Centrală Europeană.

Ce trebuie să știe românii care au rate la bănci. Anunțul Băncii Centrale Europene

Acum, cetățenii care au rate făcute în euro ar putea să plătească mai puțin, după ce Banca Centrală Europeană a anunțat că scade dobânda de referință. Astfel, indicele EURIBOR va fi mai mic.

ADVERTISEMENT

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când Banca Centrală a decis să scadă dobânda de referință. Specialiștii anticipează o scădere a EURIBOR cu 0,25%, ceea ce ar duce la rate mai mici cu sume cuprinse între 10-20 de euro în fiecare lună.

EURIBOR la trei luni a ajuns la 3,75 la sută. Este cel mai mic nivel din ultimele zece luni. Experții, citați de Antena 3 CNN, precizează că pentru un credit de 50.000 de euro, pe o durată de 30 de ani, rata va scădea cu circa opt euro, adică „aproximativ 40 de lei, de la 358 de euro atât cât este rata până la 350 de euro.”

ADVERTISEMENT

În această situație, indicele EUROBIR ar putea să scadă și mai mult, conform analiștilor, având în vedere inflația mai mică din zona euro. „În momentul acesta a fost făcut un prim pas.

Vor mai scădea dobânzile și ratele pentru creditele cu dobândă variabilă dependente de Euribor. Însă să nu ne așteptăm la scăderi exact cum au crescut”, a transmis Irina Chițu, analist financiar, potrivit TVR.

ADVERTISEMENT

Ce s-ar putea întâmpla cu indicele ROBOR

În acest context, Banca Națională a României ar putea reduce dobânda la împrumurile în lei, asta pentru că și aici inflația a scăzut de la începutul lui 2024. În ceea ce privește dobânda de referință a BNR, aceasta este la fel din ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

„Următoarea ședință de politică monetară este în luna iulie și cred că sunt șanse destul de mari ca BNR să opereze prima reducere de politică monetară de la 7 la 6,75%.

Am putea vedea încă un 25 de puncte de bază reducere a ratelor Robor, IRCC și el va scădea”, a adăugat Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreședinte CFA România.

Tags: