News

Vești importante de la Bruxelles. România poate renegocia PNRR. Coaliția PNL-PSD, speranțe în privința pensiilor

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României are cale liberă spre renegociere. Deocamdată, ușa e deschisă pentru componenta de energie. Coaliția PNL-PSD are speranțe și în privința pensiilor.
17.05.2022 | 16:43
Vesti importante de la Bruxelles Romania poate renegocia PNRR Coalitia PNLPSD sperante in privinta pensiilor
Vești importante de la Bruxelles. România poate renegocia PNRR. Sursa foto: PNRR/Facebook
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru statele din blocul comunitar, Comisia Europeană a anunțat că va permite o serie de modificări în privința Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR).

PNRR-ul României poate fi modificat pe componenta de energie

În cursul acestei zile, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), a anunțat că există posibilitatea de optimizare a PNNR-ului deja aprobat.

ADVERTISEMENT

În această etapă, oficialul european vorbește despre componenta pe energie, dat fiind faptul că prețurile au explodat pe fondul războiului din Ucraina, în condițiile dependenței de gazul rusesc.

Oficialul CE a explicat că statele europene au suferit un impact major din cauza prețurilor la energie și că această criză energetică provocată de conflict arată că în Uniunea Europeană este necesară accelerarea tranziției energetice spre energia verde.

ADVERTISEMENT

”Comisia Europeană pregătește ceea ce numim REPowerEU. Avem încă o serie de fonduri neutilizate, așa cum știți sunt peste 200 de miliarde de euro din împrumuturile Facilității de Recuperare și Reziliență, analizăm ce resurse suplimentare putem identifica.

Și, într-adevăr, statele membre au posibilitatea de a revizui planurile naționale, pentru a pune mai mult accentul pe această tranziție energetică, iar planul REPowerEU va oferi îndrumările necesare cum se poate face exact acest lucru”, a spus Valdis Dombrovskis, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Coaliția PNL-PSD, speranțe în privința pensiilor

După acest anunț, oficialii de la București au speranțe că și alte sectoare din PNRR ar putea suferi renegocieri. În acest debut de ani, Coaliția de guvernare, în special miniștrii PSD, au cerut optimizarea PNNR. Acum, social-democrații sunt de părere că poziţia oficialului european este doar un pas pentru renegocierea întregului plan.

Reprezentanții Guvernului Ciucă se aşteaptă ca cei din Comisia Europeană să fie de acord şi cu renegocierea acelui procent de 9,4 % din PIB, în care ar trebui să ne încadrăm pentru cheltuielile cu pensii până în anul 2070.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii mai, ministrul muncii, Marius Budăi spunea, despre renegocierea PNRR în privinţa pensiilor, că e optimist că modificarea se poate face.

”Eu nu o să încetez nicio clipă să mă bat. Vă garantez că PNRR va fi modificat, într-un sens sau altul. Nu modificat, haideţi să clarificăm, modificare poate înseamnă prea mult.

Nu ne dorim să scoatem o reformă şi să introducem altă reformă, nu ne dorim să punem în pericol aplicarea PNRR-ului, dar anumite tâmpenii, şi o spun cu toată responsabilitatea, anumite asumări, fără niciun fel de profesionalism, să scrii tu într-un document oficial al României, către Comisia Europeană, să foloseşti expresia pensii speciale, putem folosi oricine, în comunicarea publică, nu specialişti, nu eu, oricine altcineva, jurnalişti, cetăţenii care nu au legătură cu sistemul de pensii. (..) dar nu un Guvern care îşi asumă o reformă până în 2070”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT