News

Vești importante pentru milioane de români. Când va crește punctul de pensie. Anunțul ministrului Dan Vîlceanu

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, vine cu vești importante pentru români. Acesta anunță când și cu cât ar putea crește punctul de pensie.
29.09.2021 | 07:43
Vesti importante pentru milioane de romani Cand va creste punctul de pensie Anuntul ministrului Dan Vilceanu
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Partidului Național Liberal s-au pus de acord cu creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022.

După Ludovic Orban, care anunța în august că o majorare ar putea avea loc din prima zi a anului viitor, marți a venit rândul ministrului de Finanțe să confirme această veste pentru milioane de cetățeni.

ADVERTISEMENT

Dan Vîlceanu a spus, în urmă cu o zi, cu cât ar putea crește punctul de pensie, majorare așteptată de la 1 ianuarie 2022.

Ministrul Dan Vîlceanu, vești importante pentru români. Cu cât ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie

Investit în funcția de ministru de Finanțe pe 18 august, la mai bine de o lună de la revocarea lui Alexandru Nazare din Executiv, Vîlceanu anunță că el și reprezentanții Guvernului caută cele mai bune variante pentru majorarea pensiilor.

ADVERTISEMENT

Conform ministrului, în acest an punctul de pensie nu va putea ajunge la 1.875 de lei, pentru că nu ne putem permite”. În schimb, de la 1 ianuarie e posibilă o creștere cu până la 7%.

”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.

ADVERTISEMENT

Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.

Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena3.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor spune care sunt variantele luate în considerare pentru creșterea punctului de pensie și cu cât s-ar putea mări: „Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”, a spus Vîlceanu, marți, la Antena 3.

Ludovic Orban, primul care a anunțat creșterea punctului de pensie

Încă din august, fostul preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.

Există o decizie luată cu privire la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea proporţiei de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului brut pe economie”, a spus Orban, la Parlament, după o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă în 2021 va avea loc o altă majorare a punctului de pensie, decât cea de anul trecut, Orban a spus: ”Cu siguranţă, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022”.

ADVERTISEMENT