ADVERTISEMENT
News

Vești importante pentru români. Ce se întâmplă cu localitățile aflate în scenariul roșu

Autor: Rareș Mușătoiu | 08.03.2021 | 20:59
Vești importante pentru români. Ce se întâmplă cu localitățile aflate în scenariul roșu
Vești importante pentru români. Ce se întâmplă cu localitățile aflate în scenariul roșu foto: hepta.ro

Raed Arafat, secretar de stat, a oferit mai multe vești extrem de importante pentru români, luni, în direct la Antena 3. Acesta a explicat ce se va întâmpla cu localitățile aflate în scenariul roșu, cum vor funcționa școlile, restaurantele și teatrele, dar și despre eforturile realizate pentru suplimentarea paturilor din secțiile de terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Arafat a precizat duminică faptul că posibilitatea instituirii unui nou lockdown total este influențată exclusiv de comportamentul oamenilor.

În urmă cu două zile, Timișoara a intrat oficial în carantină, după ce rata de infectare din oraș ajunsese la 7.49 la mia de locuitori, situația epidemiologică fiind extrem de delicată.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, vești extrem de importante pentru români. Ce se întâmplă cu cetățenii din orașele aflate în scenariul roșu

“Nu se închid școlile, știți foarte bine că doar în condiția carantinării școlile se închid complet, dacă este scenariul roșu, cei din clasele I-IV și cei din clasele terminale merg în continuare la școală. La Timișoara acum, de exemplu, școlile nu mai funcționează în sistem față-în-față.

Vor fi discuții dacă va mai fi necesar să avem și alte măsuri, în niciun caz nu vom mai avea lockdown total, asta vă spun sigur. S-a considerat în cazul Timișoarei că este foarte necesară carantinarea, la celelalte localități nu se discută în acest moment despre carantinare.

ADVERTISEMENT

Este o diferență de rată de infectare, în celelalte localități se iau măsurile standard pentru trecerea în scenariul roșu, închiderea restaurantelor, a teatrelor și a altor spații în care oamenii se pot întâlni și să nu respecte regulile de distanțare.

Important de specificat, orice are acoperiș și doi pereți nu este terasă, ci spațiu închis”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat: “Există modalități de a suplimenta numărul de paturi în secțiile ATI””

“Noi pentru transfer între localităti am folosit mijloace de transport aerian și terestre, dar am dus și aceste tiruri de terapie intensivă, este unul la București care funcționează lângă Marius Nasta și ne gândim să aducem acum al doilea tir pentru o suplimentare a paturilor de terapie intensivă, tot în București.

Există foarte multe modalităti de a suplimenta resursele, italienii au o ambulanță de terapie intensivă pe căi ferate, cu multe locuri, un lucru folosit și de francezi, au modificat un tren TGV și l-au făcut tren de terapie intensivă pentru a muta pacienții spre alte zone.

ADVERTISEMENT

Fiecare țară a găsit soluții și noi am făcut transferuri de pacienți dintr-un loc spre altul.Tirul pe care îl folosim suplimentează numărul paturilor, dar mai avem o situație foarte importantă, am început să detașăm oameni, medici rezidenți și asistenți pentru spitalele care au nevoie.

În 2020 numărul de detașări a fost de 10.000, diferite categorii de personal: asistenți, medici, studenți, avem aproximativ 1000 de studenți voluntari care au fost trimiși în spitale.

ADVERTISEMENT

Chiar astăzi am solicitat colegiilor care coordonează partea de terapie intensivă să se gândească le medici rezidenți care se pot detașa pentru a sprijini spitalele care au nevoie de personal”, a adăugat Arafat.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!