În ședința de vineri, Guvernul a aprobat noul contract-cadru pentru furnizarea de servicii medicale, care va intra în vigoare la 1 iulie 2023. Acest document introduce reglementări noi cu scopul de a consolida prevenţia şi de a îmbunătăţi accesul la servicii medicale prin extinderea pachetului de bază, astfel încât să fie posibilă detectarea şi tratarea bolilor în stadii incipiente. Potrivit noului contract-cadru, CNAS va mări numărul de analize medicale ce pot fi efectuate la stat.
Potrivit contractului-cadru, numărul de analize care pot fi efectuate în regim ambulatoriu şi numărul serviciilor medicale disponibile în spitalizare de zi vor fi mărite de către CNAS. Astfel, în asistenţa medicală primară se va crea un cadru legal care va permite depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei, iar noi instrumente vor fi introduse pentru realizarea consultaţiilor preventive pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani. Aceste instrumente vor include evaluarea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive. De asemenea, se vor introduce instrumente de evaluare pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, care vor include evaluarea comportamentelor cu impact asupra sănătăţii, evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale şi a riscului de demenţă şi depresie.
Conform CNAS, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţii de prevenţie. În vederea consolidării prevenţiei, medicii de familie vor putea recomanda o gamă mai largă de investigaţii paraclinice, care vor fi gratuite pentru cei asigurați. De asemenea, prin noul contract-cadru se va reglementa pentru prima dată plata în funcţie de performanţă în medicina de familie, aceasta fiind prima categorie de asistenţă medicală pentru care se va aloca o sumă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) în acest scop. În plus, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pachetele de servicii diagnostice şi terapeutice se vor extinde prin introducerea de noi servicii.
„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…)
Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea ‘piramidei’ serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente”, a explicat Adela Cojan, președintele CNAS.
Astfel, se va crea cadrul legal pentru creşterea accesului asiguraţilor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în regim ambulatoriu, fiecare furnizor fiind obligat să asigure un program de activitate de 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână. În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, se vor extinde listele serviciilor medicale disponibile în regim de spitalizare de zi, adăugându-se peste 100 de servicii noi. De asemenea, se va introduce condiţia ca unităţile medicale să asigure un program de spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi, cu prezenţa minimă a unui medic de specialitate. Costul serviciilor de cazare solicitate de persoanele asigurate în unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi.
În ceea ce priveşte îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu, se va reglementa posibilitatea acordării acestora acasă, la persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este înregistrată. De asemenea, se vor introduce servicii noi, iar perioada în care asigurații cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu va crește de la 90 la 180 de zile, conform informațiilor transmise de CNAS. În ceea ce priveşte medicamentele compensate, se vor introduce noi reglementări referitoare la prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia. De asemenea, casele de asigurări de sănătate vor avea obligaţia de a monitoriza prescrierea produselor biologice la intervale semestriale. În pachetul de bază se vor introduce noi dispozitive medicale destinate recuperării deficienţelor organice sau funcţionale în regim ambulatoriu.
„De asemenea, se introduc servicii noi şi creşte de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu.
Pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la iniţierea tratamentului, cât şi la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.
În pachetul de bază se introduc noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre care menţionăm: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei, orteza craniană”, anunță CNAS, într-un comunicat de presă.