News

Vești înfiorătoare pentru românii care au bani în bancă. Statul îți ia 10%. Plafonul de la care vei fi obligat să plătești către CNAS

Statul vine cu o nouă măsură pentru anul 2025 ce stârnește îngrijorări printre românii care își țin economiile în bancă. Vor fi obligați să plătească 10% din sumă
15.12.2024 | 11:40
Vesti infioratoare pentru romanii care au bani in banca Statul iti ia 10 Plafonul de la care vei fi obligat sa platesti catre CNAS
O nouă măsură impusă de ANAF va intra în vigoare din 2025. Foto: freepik.com/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care au economii semnificative în bancă sunt vizați de ANAF în anul 2025. O nouă măsură va intra în vigoare. Dacă se atinge un anumit plafon, vei fi obligat să achiți 10% din sumă la CNAS.

ANAF ia în vizor românii cu economii în bancă

Agenția Națională de Administrare Fiscală întâmpină românii cu o nouă măsură ce vizează contribuția la asigurărire sociale de sănătate. Cei vizați sunt persoanele care dețin economii semnificative în bancă, potrivit bugetul.ro.

ADVERTISEMENT

Românii care depășesc pragul de 19.800 de lei vor fi obligați să plătească un impozit de 10% din aceste economii. Prin această decizie se dorește extinderea bazei de contribuție pentru sănătate și aducerea unor venituri suplimentare la bugetul CNAS.

Așadar, oricine depășește plafonul de 19.800 de lei în economii este nevoit să depună Declarația Unică și să achite contribuția până la termenele specificate de ANAF.

ADVERTISEMENT

Decizia îi afectează, în special, pe românii care obțin venituri suplimentare din alte surse decât salariul și care aleg varianta de a-și depozita economiile în bancă. Printre ei se numără și cei care investesc în acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare de pe piață.

În acest caz, dobânzile bancare sunt luate în calcul separat, chiar dacă persoana este deja angajată și plătește deja contribuții pentru veniturile salariale. Titlurile de stat sunt scutite de impozit, deci nu sunt incluse în această reglementare, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), veniturile din investiții nu vor mai fi integrate cu cele din activități profesionale. Acestea trebuie declarate și vor fi impozitate separat.

Totuși, pentru a nu atrage penalități, trebuie să vă asigurați că depuneți Declarația Unică la timp și plătiți contribuția conform termenelor stabilite. Întârzierile aduc dobânzi și alte sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Așadar, spre exemplu, pentru o persoană cu economii în bancă de 19.800 de lei, aceasta va plăti la stat suma de 1.980 de lei. Dacă economiile ajung la 39.600, ceea ce ar însemna 12 salarii minime, se achită la CNAS suma de 3.960 de lei. În cazul în care există în cont 79.200 de lei, contribuția urcă și ea la 7.920 de lei.

ADVERTISEMENT