O nouă gaură s-a descoperit în stratul de ozon. Oamenii de știință își fac griji, deoarece este de dimensiuni record, de șapte ori mai mare decât cele existente, deja.
Noua gaură s-a identificat în zona Tropicelor, de către experții de la Universitatea din Waterloo, Ontario, din Canada. Față de celelalte două, de la poli, aceasta va rămâne deschisă un an întreg, potrivit Stirile Protv.
Pierderile de ozon sunt foarte nocive pentru om, deoarece au un nivel foarte ridicat de radiații ultraviolete. Concret, până în prezent, se știa despre găurile din Antarctica și zona Arctică.
”Până acum se știa de două găuri de ozon, cea din Antarctica și cea din zona Arctică. Din păcate, cea din zona tropicală are o dimensiune de șapte ori mai mare decât cea din zona Antarcticii.”, spune geofizicianul Florin Gârbacea.
Potrivit analizei specialiștilor, în partea Polului Nord am rămas fără 25% din ozon, iar în partea Polului Sud pierderea este de 65%. Fenomenele climatice pot contribui la închiderea lor temporară.
”Observația este momentan la nivel științific și este o observație statistică, probabil că vor fi cumva intensificate măsurătorile profesionale asupra stratului de ozon.”, spune Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române.
Stratul de ozon ajută populația Terrei să supraviețuiască prin protejarea de radiațiile solare. În lipsa lui, viața s-ar distruge rapid, iar oamenii ar dezvolta cancer de piele, sistem imunitar slăbit, probleme cu vederea și mutații genetice.
”Tot ce înseamnă materie vie este atacată de această radiație ultravioletă. Efectele pot să fie de la organismul uman, organismele vegetale, plantele de cultură, absolut tot ce înseamnă materie vie”, a declarat și Adina Croitoriu, profesor universitar doctor la Facultatea de Geografie UBB Cluj-Napoca.
Procesele industriale sunt responsabile de situație, deoarece elimină în atmosferă gaze nocive, care se mai găsesc, de exemplu, în spray-uri, aparate frigorifice, vopseluri sau deodorante.