Studiu. Coronavirusul are efecte devastatoare asupra creierului: îl poate îmbătrâni cu 10 ani

SPECIAL FANATIK
Georgiana Dicu   
în HotNews
29/10/2020, 03:30
Studiu. Coronavirusul are efecte devastatoare asupra creierului: îl poate îmbătrâni cu 10 ani SPECIAL FANATIK

COVID-19 poate avea un impact devastator asupra funcției cognitive, cele mai grave cazuri de infecție fiind legate de un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani.

Un studiu care a analizat cazurile a 84.285 de britanici, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat că, în unele cazuri severe, infecția cu coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale cronice.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul sarcini – cum ar fi amintirea cuvintelor sau îmbinarea punctelor pe un puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer și pot ajuta, de asemenea, medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare.

În cele mai grave cazuri declinul performanței cognitive a fost de 10 ani

„Analizele noastre … se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii în raportul publicat pe site-ul MedRxiv.  al descoperirilor lor. „Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative.”

Cercetătorii au declarat că deficitele cognitive au avut „o dimensiune substanțială”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19, cele mai grave cazuri arătând efecte „echivalente cu declinul mediu de 10 ani al performanței globale ale paciențior cu vârste între 20 și 70 de ani”.

Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele sale ar trebui privite cu o anumită prudență.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută pre-COVID și rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung – astfel încât orice efect poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.

Derek Hill, profesor de științe imagistice medicale la University College London, a menționat, de asemenea, că concluziile studiului nu ar fi pe deplin fiabile, deoarece nu au comparat scorurile înainte și după scoruri și au implicat un număr mare de persoane care s-au auto-raportat că au avut COVID-19, care nu au avut niciun test pozitiv.

“În general (aceasta este) o piesă de cercetare interesantă, dar neconcludentă, asupra efectului COVID asupra creierului”, a spus Hill, citat de Reuters„În timp ce cercetătorii încearcă să înțeleagă mai bine impactul pe termen lung al COVID, va fi important să se investigheze în continuare măsura în care este afectată funcția cognitivă în săptămânile și lunile de după infecție și dacă au ca rezultat leziuni permanente ale funcției creierului.”

Închide ×