News

Vești îngrijorătoare din Sibiu! La scurt timp după ce se vindecaseră, trei persoane au fost diagnosticate din nou cu COVID-19. Cum explică medicii această situație

23.06.2020 | 16:44
Vesti ingrijoratoare din Sibiu La scurt timp dupa ce se vindecasera trei persoane au fost diagnosticate din nou cu COVID19 Cum explica medicii aceasta situatie
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la pragul de 24.505 și înregistrează creșteri alarmante pe zi ce trece. În plus, chiar dacă 17.187 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, nici aceștia nu scapă de pericolul reinfectării cu agentul patogen.

O demonstrează cei trei sibieni întorși de curând pe patul de spital deși au trecut doar câteva săptămâni de când au fost externați. Deși s-au infectat pentru a doua oară cu același virus, oamenii au manifestat cu totul alte simptome, situație care îi îngrijorează pe medici.

ADVERTISEMENT

Aceștia atenționează că pacienții vindecați se pot reinfecta în orice moment cu o altă variantă a virusului, de regulă mult mai agresivă decât cea inițială. Prin urmare, trebuie să continue să respecte cu sfințenie toate măsurile de protecție recomandate de epidemiologi.

Alertă la Sibiu! Trei persoane s-au reinfectat cu COVID-19 la scurt timp după ce au fost declarate vindecate

Potrivit medicului Victoria Bîrluțiu, șefa Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, cei trei pacienți reinfectați sunt o femeie de 69 de ani și doi bărbați în vârstă de 69, respectiv 48 de ani. Acesta din urmă a fost un caz grav, având nevoie de tratament cu plasmă pentru a-și reveni după prima infectare.

ADVERTISEMENT

Persoanele respective s-au reinternat după o perioadă lungă față de prima spitalizare, între două și trei săptămâni. Fiecare persoană a fost testată de două ori negativ la prima internare și externați apoi cu certitudinea că sunt vindecați.

Unul dintre cazuri a fost chiar grav, a fost chiar la terapie intensivă la prima internare, a fost unul din cazurile care a primit plasmă. Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice.

ADVERTISEMENT

Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat medicul Victoria Bîrluțiu.

Deși s-au infectat cu același virus, pacienții au avut simptome diferite

Totodată, șefa Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu a atenționat în privința numeroaselor variante pe care le poate avea acest virus. În cazul celor trei pacienți, deși vorbim, practic, despre aceeași boală, simptomele au fost total diferite la reinfectare.

ADVERTISEMENT

Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar și de celelalte două, mai ușoare. Are anticorpi, față de prima infecție, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală și că a  creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi.

Dar protecția nu o poate asigura față de o tulpină de virus diferită. Deci am testat anticorpii, are o cantitate mare de anticorpi și IGM de infecție recentă, dar nu îl ajută în fața acestei tulpini. Era previzibil că sunt în circulație cel puțin două variante diferite. Și după formele de manifestare pe care le-am avut: unii pacienți au fost dominați de problemele respiratorii și au fost cazurile cele mai grave, alții au venit cu forme dominate de problemele digestive, și-au pierdut gustul, mirosul, au avut diaree, profilul virusului a fost diferit”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT