News

Vești noi de la ANM. Cum va fi vremea până în luna iulie. Când vom scăpa de ploi și furtuni și când vine canicula

10.06.2019 | 09:41
Vesti noi de la ANM Cum va fi vremea pana in luna iulie Cand vom scapa de ploi si furtuni si cand vine canicula

Administrația Națională de Meteorologie vine cu vești despre cum va fi vremea până în luna iunie. Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată, conform hărților ANM, însă temperaturile vor fi specifice acestei luni. Meteorologii au prognozat și care sunt zonele în care vor cădea cele mai multe ploi.

Vremea până în luna iulie, caracterizată prin caniculă și ploi

În perioada prognozată, între 10 și 16 iunie 2019, temperatura medie la nivelul întregi țări va fi de 22 de grade, iar cel mai cald va fi în sudul teritoriului, unde vor fi zile în care se vor depăși 29-30 chiar și 32 de grade Celsius (în special în Lunca Dunării și Câmpia Bărăgănului). Căldura se va menține în jurul valorii de 29 de grade Celsius și în vest și est.

Tot pentru aceeași perioadă, regimul fluviometric va fi excedentar local, în sud și în centru. În jumătatea nordică a țării, cantitățile de precipitații vor fi deficitare. Pentru restul regiunilor se păstrează valori normale de precipitații pentru această perioadă.

Harta cu regimul fluviometric pentru ultima săptămână din luna iunie. Sursa foto: Meteo România

Se vor depăși lejer 30 de grade mai ales în jumătatea sudică a țării

Cu privire la următoarea săptămână, cea cuprinsă între 17 și 24 iunie, temperaturile vor fi ridicate în mai toată țara și se poate spune că abia din săptămâna aceasta vom scăpa cu adevărat de ploi, căci, treptat, se instalează episoadele de caniculă. Ploile pot fi excedentare în est, sud-est și centrul teritoriului.

În ultima săptămână a lunii iunie, cuprinsă între 24 iunie și 1 iulie 2019, temperaturile vor crește simțitor, însă vor fi apropiate pentru această perioadă din an. Cel mai cald va fi în sud, sud-vest, vest, est și sud-est. Vor fi zile cu temperaturi de 32-33 de grade Celsius în special în Banat, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Cât despre precipitații, cantitățile vor fi normale pentru această perioadă a anului. Doar în centru ploile vor fi ceva mai deficitare față de normal, iar în restul regiunilor s-ar putea activa avertismente temporare de ploi puternice, mai ales în ultimele zile ale lunii iunie.