News

Vești proaste de la meteorologi. Ce se va întâmpla în România după ce trece ciclonul. “Nu întrevedem o ameliorare!”

Meteorologul Florinela Georgescu a explicat pentru FANATIK ce ne așteaptă în următoarele zile din punctul de vedere al precipitațiilor.
18.06.2021 | 14:28
Vesti proaste de la meteorologi Ce se va intampla in Romania dupa ce trece ciclonul Nu intrevedem o ameliorare
Vești proaste de la meteorologi. Nu scăpăm de ploi nici după ce trece ciclonul, deși vor fi mai puține Foto: hepta, meteoromania.ro, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România se află sub influența unui ciclon format în Marea Neagră care a adus precipitații abundente în zonele de est și sud ale țării. Vestea proastă este că fenomenul meteorologic va continua să-și facă simțită prezența până duminică inclusiv, însă nici după ce va trece nu scăpăm de ploi.

Vești proaste de la meteorologi. Ce se va întâmpla în România după ce trece ciclonul

FANATIK a stat de vorbă cu meteorologul Florinela Georgescu, director al Şcolii Naţionale de Meteorologie pentru a afla ce ne așteaptă din punct de vedere meteorologic după o lună de ploi aproape neîntrerupte.

ADVERTISEMENT

Specialistul ne-a explicat că lunga perioadă de precipitații nu este un fenomen ieșit din comun pentru finalul primăverii și începutul verii, luna iunie fiind statistic cea mai ploioasă, însă această perioadă vine cu pericole din punct de vedere hidrologic.

”Este adevărat că, pe de o parte, luna iunie este cea mai ploioasă din punct de vedere statistic și deci era de așteptat să plouă în această lună mai mult decât a plouat în lunile precedente, dar ploile nu au fost uniforme. Cantitățile mai importante s-au acumulat pe partea de est și de sud a teritoriului.

ADVERTISEMENT

Nu este ceva cu totul ieșit din comun, au mai fost astfel de primăveri. De primăveri și început de vară practic, pentru că suntem oarecum în continuarea a ceea ce s-a întâmplat în a doua parte a lunii mai. Mai recent, ceva similar s-a întâmplat în 2019, luna iunie de atunci fiind a doua cea mai ploioasă din 1961 și până acum.

Deci, chiar dacă toate ploile acestea generează pericole din punct de vedere hidrologic, deci sunt zone în care s-au semnalat inundații și se vor mai produce în zilele viitoare, nu este totuși tot acest ansamblu de fenomene și toată această evoluție nu este totuși ieșită din comun”, a declarat Florinela Georgescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ciclonul format deasupra Mării Negre este cauza principală a ploilor care afectează zona de est a țării, ne-a mai spus meteorologul, care a ținut să sublinieze că apariția acestor fenomene în zona țării noastre nu este un fapt excepțional, acestea fiind specifice situării țării noastre între Ecuator și Pol.

”El (ciclonul n.r.) evoluează deasupra Mării Negre deja de câteva zile, este cauza principală a ploilor din partea de est a țării pentru că circulația aerului este dinspre mare spre uscat, spre țara noastră, favorizată de prezența acestui ciclon. 

ADVERTISEMENT

Trebuie însă să subliniem faptul că nu este nimic excepțional în apariția unui ciclon în zona țării noastre, sunt cicloni de latitudini medii, specifici deci zonei în care se află țara noastră la jumătatea distanței între Ecuator și Pol.  Și, în general, cantitățile mai importante de apă de la noi se acumulează în urma ploilor generate de un astfel de ciclon sau de un ciclon care se formează în partea de sud-est a Europei sau deasupra Mării Negre.

Mai atenți trebuie să fim din punct de vedere hidrologic pentru că circulația aceasta staționară pe care o avem deasupra țării noastre și deasupra Mării Negre a făcut ca această formațiune ciclonică să își mențină aportul de umezeală înspre noi. Deci practic avem o staționaritate a masei de aer foarte umede dinspre Marea Neagră spre România”, a explicat Florinela Georgescu.

Pe lângă cantitățile mari de apă, în această perioadă a anului trebuie să ne așteptăm și la ploi torențiale, potențial însoțite de intensificări ale vântului și grindină, a mai spus specialistul pentru FANATIK.

”Pe de o parte suntem atenți la cantitățile importante de apă, așa cum spuneam, care încă se mai cumulează pe această structură în regiunile estice, sud-estice ale țării, sunt acele zone care, până sâmbătă seară, vor fi în cod portocaliu – codul portocaliu este tocmai pentru ploi abundente -, iar pe de altă parte, oriunde în țară pentru că este totuși luna iunie, este vară, este destul de cald, pot apărea fenomene de instabilitate, adică acele ploi torențiale, eventual însoțite de intensificări ale vântului și căderi de grindină, care iarăși pot fi generatoare de pericol pe durată scurtă și atunci, dacă astfel de situații devin mai grave, mai intense decât se anticipa, atunci vor fi emise acele avertizări pentru fenomene severe imediate”, a precizat meteorologul.

Nu scăpăm de ploi nici după ce trece ciclonul deși vor fi mai puține

Din păcate, nici după ce va trece ciclonul care afectează în prezent România, nu scăpăm de ploi. Vremea se va mai îndrepta pe parcursul săptămânii viitoare, dar precipitațiile nu ne vor ocoli.

”Apreciem că încă această situație staționară despre care vă vorbeam se va menține inclusiv până duminică. Deci abia începutul săptămânii viitoare să vină cu o schimbare mai importantă.

Dar o ameliorare mai de durată, deocamdată, nu întrevedem. Adică apreciem că pe parcursul săptămânii viitoare va fi mai puțină instabilitate, dar nu va lipsi, mai ales în zonele de deal și de munte”, a concluzionat Florinela Georgescu.

ADVERTISEMENT
Tags: