News

Vești proaste despre alocații și pensii, date de ministrul Finanțelor. Ce se întâmplă cu creșterile programate pentru acestea

09.04.2020 | 17:02
Vesti proaste despre alocatii si pensii date de ministrul Finantelor Ce se intampla cu cresterile programate pentru acestea
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a venit cu vești proaste despre alocații și pensii, afirmând că majorările programate pentru acestea fie nu sunt incluse în bugetul pentru 2020, fie vor depinde de execuția bugetară.

Vești proaste despre alocații și pensii, anunțate de Cîțu

Ministrul Finanțelor anunță vești proaste legate de alocații și pensii. Florin Cîțu a declara, joi, că pensiile vor crește doar în funcție de execuția bugetară.

ADVERTISEMENT

Legat de dublarea alocațiilor, Cîțu a spus că acestea nici măcar nu au fost incluse în bugetul pentru 2020, potrivit Agerpres.

„Dacă, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, care erau în bugetul iniţial, am spus foarte clar că depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum merge execuţia bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari.

ADVERTISEMENT

Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare şi vom veni cu o soluţie în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ şi, repet, trebuie să fim toţi solidari în acest moment”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor cere stoparea promisiunilor populiste

Ministrul Finanțelor spune că banii necesari pentru dublarea alocațiilor nu sunt incluși în bugetul pe 2020, iar acest lucru creează o presiune suplimentară pe Guvern.

ADVERTISEMENT

„La alocaţii lucrurile au fost clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluşi în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment…

Cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanţare, de unde să luăm banii şi nu ni s-a spus.

ADVERTISEMENT

În acest moment când toate ţările din lume sunt în competiţie, se calcă în picioare pentru a găsi finanţare pentru deficite bugetare record, faptul că aceşti bani nu sunt incluşi în buget, creează o presiune suplimentară”, a precizat ministrul Finanțelor.

Drept urmare, Florin Cîțu a cerut Parlamentului să renunțe la proiectele populiste, întrucât finanțarea este limitată, iar resursele financiare trebuie împărțite responsabil.

Pe 20 februarie 2020, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că pensiile vor creşte cu 40% de la 1 septembrie 2020, dar se pare că între timp lucrurile s-au complicat pentru guvernanți, pe fondul epidemiei de coronavirus.

În contextul în care majorarea pensiilor este pusă sub semnul întrebării iar dublarea alocațiilor este scoasă din discuție, Cîțu spune că se gândește la alte măsuri de reducere a cheltuielilor. Astfel, Ministrul Finanțelor analizează amânarea unor plăți pentru 2021.

“În acest context, este clar că trebuie să reevaluăm practic acele sectoare sau acea parte a bugetului cu cheltuieli mari să vedem dacă putem să le amânăm pentru 2021. Cele mai mari cheltuieli din buget sunt asistenţă socială şi cheltuielile de personal”, a spus ministrul Finanțelor.

Cîțu nu a avut însă nicio reacție legată de decizia anunțată de Ludovic Orban, potrivit căreia angajații din sistemul bugetar ar urma să lucreze doar 15 zile într-o lună, iar restul de zile să stea în șomaj tehnic.

„Nu a existat şi nu există la Ministerul Finanţelor Publice un astfel de proiect. Dacă există acest proiect, cred că este la Ministerul Muncii şi nu ştiu ce formă va avea, deci nu pot să comentez.

Eu am vorbit în general despre toţi românii, nu doar despre cei din sistemul bugetar. Toţi vom suporta acest cost. Mă refeream şi la sistemul bancar…”, a precizat Cîțu.

ADVERTISEMENT