Directorul general al ANM a explicat, așadar, că vor fi cantități semnificative de ploaie în toată țara, vorbind chiar de 15-25 de litri pe metru pătrat. Mai mult, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice în special în zona de sud-est a țării. Cât despre zona montană, aici sunt șanse mari să fie înregistrate ninsori.
”Vor fi precipitații în aproape toată țara, cantități de apă care vor cumula în general 15-25 de litri pe metru pătrat. Ploile pot avea caracter de adversă și vor fi însoțite de descărcări electrice în partea de sud-est în mod special. La munte, în noaptea de marți spre miercuri, dar și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Moldova, e posibil să consemnăm precipitații mixte.
Mâine, vântul va avea intensificări susținute în special în zona montană, acolo unde rafalele vor depăși 60-80 de kilometri pe oră. În zonele mai joase de relief vor fi viteze de 45-55 de kilometri pe oră.
Informarea meteorologică a acestor elemente este valabilă până miercuri dimineață la ora 10:00, iar atenționarea meteorologică de cod galben, care va intra în vigoare în această seară la ora 18:00 și va rămâne în vigoare până mâine seară la ora 22:00”, a explicat directorul ANM.
De asemenea, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și nordul Moldovei, vor fi sub ploi timp de mai multe zile. Din păcate pentru cei care sperau că au scăpat de ninsori, iată că la munte se va depune inclusiv un strad de zăpadă ”consistent”. Se va întâmpla la altitudini de peste 1.500 de metri, conform meteorologilor.
”Aceasta vizează cea mai mare parte a Transilvaniei, partea de nord-vest a Moldovei, dar și zonele montane. Vor fi cantități mai mari de precipitații, 25-30 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 50 de litri pe metru pătrat, iar la munte, la peste 1.500 de metri vor predomina ninsorile și se va depune un strat de zăpadă consistent.
Din punct de vedere termic, nu vom mai consemna valori de 19-22 grade Celsius, ci vor fi temperaturi în scădere cu maxime între 4 -15 grade Celsius mâine, un ecart apropiat miercuri și valori similare și în zilele de la finalul săptămânii. În jumătatea sudică a țării, deși valorile de temperaturi caracterizează o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în aceste zone, cu 10-13 grade Celsius”, a completat meteorologul.
În concluzie, directorul ANM anunță că în jumătatea nordică a țării vremea se răcește considerabil, după o perioadă în care temperatura din termometre indica chiar și 17 grade Celsius. Așadar, aici nu vor exista zile mai calde de 7-8 grade Celsius, practic o temperatură normală pentru luna februarie în România.
”Între timp, în jumătatea nordică vor fi valori care nu vor mai depăși 7-8 grade Celsius, acestea apropiindu-se de normalul termic. Tot în jumătatea nordică vom consemna și precipitații mixte“, a declarat Elena Mateescu la Antena 3. Vremea are toate șansele să se încălzească, însă, după aceste două săptămâni, mai ales că primăvara este tot mai aproape.