Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a actualizat lista tarifelor pentru medicii veterinari de liberă practică autorizați.
Încă de la preluarea mandatului la conducerea ANSVSA, Alexandru Bociu a afirmat că unul dintre obiectivele sale este actualizarea tarifelor pentru medicii veterinari de liberă practică, tarife care nu fuseseră revizuite din 2013, adică de mai bine de 10 ani.
„Vom face toate eforturile să încercăm să actualizăm și tarifele, pentru că tarifele medicilor veterinari de liberă practică sunt neactualizate din 2013”, a mărturisit Alexandru Bociu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, din luna mai anul trecut.
Medicii veterinari au cerut de mai multe ori actualizarea tarifelor. În acest context, prof. dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRO), a subliniat public faptul că tarifele actuale practicate de medicii veterinari sunt complet inacceptabile.
„Sperăm și cred că vom reuși ca cel puțin anul acesta să fie adoptate noile tarife. Cel puțin din punct de vedere al Colegiului, noi ne-am făcut treaba în sensul că am fost solicitați să participăm la fundamentarea lor.
Să punem la dispoziție o propunere din punct de vedere al activității profesionale, cu susținere în spate financiară, urmând ca ANSVSA să dea drumul la procesul de legiferare”, declara prof. dr. Viorel Andronie în cadrul emisiunii „Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe”.
Șeful ANSVSA a reușit să obțină sprijinul Guvernului pentru majorarea tarifelor, o măsură solicitată de mult timp de medicii veterinari. Prin urmare, măsura a fost integrată în Hotărârea Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 1156/2013.
Aceasta aprobă acțiunile sanitar-veterinare din Programul de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, măsurile pentru protecția animalelor și mediului, identificarea și înregistrarea animalelor, dar și acțiunile din Programul de siguranță alimentară, inclusiv tarifele aferente acestora.
Documentul legislativ a fost aprobat joi, 14 noiembrie 2024. Iar tarifele au fost majorate. Astfel, dacă până acum, pentru inspecția unei gospodării (exploatație non-profesională), serviciul era decontat la suma de 26 de lei, indiferent de numărul de animale, din acest moment inspecția se tarifează diferit.
O exploatație de 1-10 capete va porni de la 44 de lei și poate ajunge până la 165 de lei pentru exploatațiile non-profesionale cu un efectiv mai mare de 500 de capete. Dacă există o vacă suspectă de boală, tariful va fi de 20 de lei, iar pentru ovine, prețurile medicilor veterinari s-au majorat până la 11 lei, notează agrointel.ro.