News

Vești proaste pentru bugetari! Ce vor trebui să facă aceștia dacă nu se vaccinează

În urma unui anunț făcut de premierul României, bugetarii au parte de o veste mai puțin bună, în cazul în care vor refuza vaccinarea împotriva Covid-19
20.08.2021 | 13:19
Vesti proaste pentru bugetari Ce vor trebui sa faca acestia daca nu se vaccineaza
ADVERTISEMENT

Vestea zilei vine de la Guvern, prin vocea premierului Florin Cîțu, care a anunțat că bugetarii ar putea fi obligați să se testeze periodic în cazul în care refuză să se vaccineze.

Acesta nu a precizat însă dacă bugetarii vor face acest lucru pe banii lor, din acest punct de vedere lucrurile rămânând în suspans și generând deja nemulțumiri.

ADVERTISEMENT

Intrarea în vigoare a unei astfel de decizii ar putea afecta un număr mare de persoane, fiind cunoscut faptul că aparatul de stat din România are peste două milioane de bugetari.

“O discuţie foarte bună, foarte multe propuneri. Am avut o discuţie foarte bună referitoare la teste, la vaccinarea sau testarea personalului din sistemul de învăţământ. Eu mi-am exprimat, ca de fiecare dată, opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar şi cel din învăţământ şi aş spune mai departe şi din MAI şi din MapN şi din sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să avem această variantă cu testarea. Nu putem să mergem mai departe aşa cum am mers până acum şi este important să se ştie acest lucru. Este opinia mea şi vom găsi soluţiile cele mai bune. Nu s-a renunţat la varianta în care personalul medical trebuie testat”, a explicat Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Bugetarii ar putea să nu fie singurii constrânși să se testeze

Așa cum se știe, această idee nu este nouă, un proiect asemănător existând și în privința cadrelor medicale, a căror testare, eventual din fonduri proprii, a fost intens vehiculată în spațiul public.

În cele din urmă, însă, la presiunea oamenilor din sistem, s-a renunțat la această idee, ministrul de resort Ioana Mihăilă abandonând, în cele din urmă, Ordinul care prevedea acest lucru.

ADVERTISEMENT

Discuția vine în contextul în care cadrele medicale s-au vaccinat deja în proporție de 70% împotriva Covid-19, mai precis un pic peste 25.000 de persoane, conform unui anunț făcut la începutul lunii august de Ministerul Sănătății.

Chiar și așa, însă, oficialii din minister, precum și responsabilii campaniei de vaccinare consideră că această cifră nu este suficientă, din moment ce cadrele medicale reprezintă un exemplu pentru toate celelalte categorii profesionale ale societății.

ADVERTISEMENT

Bonurile de masă pentru vaccin, metodă de a impulsiona campania de vaccinare

Așa cum publicația noastră a informat deja, o altă metodă de a impulsiona campania de vaccinare, inclusiv în rândul medicilor, ar fi aceea a bonurilor de masă.

Pentru moment nu este însă clar când va începe exact această campanie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, avansând luna septembrie ca posibil orizont pentru debutul acesteia.

Cât despre valoarea individuală a unui astfel de bon, pentru moment se vehiculează suma de 100 RON, nefiind exclus, însă, ca oficialii să revină asupra acestei idei.

Bineînțeles, acestea nu vor putea fi acordate, însă, decât dacă persoanele respective se vaccinează cu ambele doze și pot face dovada acestui lucru, pe modelul beneficiilor de care au parte, spre exemplu, cei care donează sânge.

ADVERTISEMENT
Tags: