News

Vești proaste pentru cei care au credit Prima Casă! Cu cât cresc ratele lunare

01.07.2019 | 12:04
Vesti proaste pentru cei care au credit Prima Casa Cu cat cresc ratele lunare

Vești proaste pentru cei care au credit Prima Casă! Banca Națională a României a publicat noul indice de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), aferent trimestrul I din 2019 (ianuarie, februarie, martie), și va fi valabil pentru lunile iulie, august și septembrie. Nu e deloc bine pentru că acesta este cu 2,63%, mai mare cu ~12% decât valoarea anterioară (2,36%), însă mai mic decât indicele ROBOR 3M (3,23%) cu ~18%.

Vești proaste pentru cei care au credit Prima Casă!

Practic, rata creditului cu IRCC (T1 2019) este mai mică cu 91 lei, comparativ cu ROBOR 3M, însă mai mare cu 40 lei faţă de valoarea anterioară IRCC (T4 2018). Astfel, potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casă de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creşte de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, în baza noului indice şi cu începere din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de împrumuturi, rata creşte probabil sensibil mai mult.

De remarcat că Guvernul Dăncilă a modificat programele Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în Tine, astfel încât ratele la credite să fie calculate în funcţie de noul indice IRCC, în loc de ROBOR. Drept pentru care, costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului Prima Casă este compus acum din rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei.

Vești proaste pentru cei care au credit Prima Casă! Prima Casă
Prima Casă își schimbă regulile. Sursa foto – facebook

Cu cât cresc ratele lunare

Această marjă include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, dar nu și costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz. În Costul total este inclus și comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Mai trebuie să știi dacă te gândești să accesezi un asemenea credit că finanţatorii au obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi separat a costurilor cu comisioanele.