News

Vești proaste pentru pasagerii CFR Călători care achită biletul cu cardul. Aceștia vor plăti în plus

Pasagerii CFR Călători care achită biletul cu cardul vor plăti mai mulți bani, potrivit unui anunț recent. Cât vor achita în plus
18.12.2024 | 19:03
Vesti proaste pentru pasagerii CFR Calatori care achita biletul cu cardul Acestia vor plati in plus
Vești proaste pentru pasagerii CFR Călători. Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Pasagerii CFR Călători care achită biletul cu cardul vor plăti mai mulți bani, potrivit unui anunț al operatorului feroviar. Măsura a fost implementată la jumătatea lunii decembrie.

Pasagerii CFR Călători care achită biletul cu cardul vor plăti în plus

Mai exact, călătorii vor fi nevoiți să plătească comisionul perceput de bancă, în urma procesării tranzacției. Situația a fost semnalată de Club Feroviar, care atrage atenția că plățile electronice nu sunt încurajate de CFR Călători, prin această decizie.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în trenurile care se deplasează pe ruta Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă apare un afiș cu acest anunț. Astfel, cei care plătesc biletul cu cardul, la validatoare, vor achita 6,32 de lei.

În schimb, pasagerii care cumpără biletul de la casa de bilete achită 6 lei. Pe de altă parte, operatorul privat Transferoviar Călători cere aceeași sumă de bani (6 lei), indiferent de modalitatea de plată.

ADVERTISEMENT
Validator tren
Foto Club feroviar

Club Feroviar atrage atenția că validatoare sunt montate și în alte mijloace de transport în comun din Capitală, precum tramvaie sau autobuze ale STB. Însă, dacă plata pentru bilet este făcută cu cardul, pasagerul plătește 3 lei, atât cât costă călătoria, fără a fi perceput un comision în plus.

„Comisionul bancar se suportă de către operatorul de transport feroviar”

Totodată, și la Metrorex comisionul este suportat de transportator, nu de cetățeni. În acest context, fostul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Ștedan Roșeanu, spune că măsura luată de CFR Călători nu ar respecta reglementările.

ADVERTISEMENT

Acesta precizează că operatorul de transport feroviar este cel care trebuie să suporte comisionul bancar, nu pasagerul. Pot fi adăugate doar comisioanele de vânzare ale terților.

„Obligația este să vândă la prețul reglementat. Comisionul bancar se suportă de către operatorul de transport feroviar, ca orice operator economic. La prețurile reglementate se pot adăuga doar comisioanele de vânzare ale terților (agenții de turism, aplicații de vânzări etc).

ADVERTISEMENT

POS-urile sunt echipamente interne ale operatorului, deci nu e vânzare prin terți. Toate costurile aferente serviciului public (deci și comisioanele bancare) sunt luate în calcul la stabilirea necesarului de subvenție”, a transmis Roșeanu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: