News

Vești proaste pentru români. A crescut vârsta de pensionare. Ce categorie este afectată în mod direct

Se majorează vârsta de pensionare pentru femei, conform prevederilor legislative potrivit cărora, până în 2035 trebuie realizată egalizarea vârstei de pensionare.
28.01.2023 | 10:31
Vesti proaste pentru romani A crescut varsta de pensionare Ce categorie este afectata in mod direct
Până în 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Din ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei crește la 62 de ani, de la 61 și nouă luni, așa cum prevede Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

A crescut vârsta de pensionare pentru o categorie de români

Până în ianuarie 2030 se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare a femeilor. Astfel, în anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, urmând ca până în anul 2035 aceasta să ajungă la 65 de ani.

ADVERTISEMENT

S-a modificat, de asemenea și durata stagiului minim de cotizare care este acum de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei ajunge la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

„Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege.

ADVERTISEMENT

Am avut o creștere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Dacă la bărbați au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbații la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viață ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte țări”, a declarat de curând Doina Pârcălabu, fost șef al Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Orice persoană poate afla în mai puţin de un minut data la care se poate pensiona, indiferent că este vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

ADVERTISEMENT

Este necesară doar accesarea siteului Casei Naţionale de Pensii Publice, completarea datei naşterii şi sexului, iar pe baza acestor informații se poate afla data pensionării.

ADVERTISEMENT