Începând cu data de 28 martie, călătoria cu trenul se scumpește din nou. Deși majoritatea creșterilor nu sunt foarte mari, fiind vorba de câțiva lei, pasagerii vor resimți semnificativ această modificare mai ales pe distanțele scurte, unde scumpirile vor fi mai evidente.
Vor fi afectate în special abonamentele navetiștilor, suplimentele pentru vagoanele de dormit și cușetă, biletele pentru rezervarea locurilor, dar și tariful pentru transportul bicicletelor, potrivit Club Feroviar. Noile tarife, aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii și publicate recent în Monitorul Oficial, vor avea un impact direct asupra călătorilor care folosesc frecvent serviciile feroviare, fie în scopuri profesionale, fie turistice.
Una dintre cele mai importante schimbări se referă la eliminarea prevederii care permitea opționalitatea rezervării locului pentru călătoriile scurte, de până la 40 km. Astfel, călătorii care până acum puteau evita plata rezervării unui loc, cum ar fi pe ruta București-Buftea, vor fi nevoiți să plătească integral tariful obligatoriu. De exemplu, un bilet pentru această rută la trenurile Interregio va costa acum 17,50 lei în loc de 11,50 lei.
De asemenea, sistemul tarifar pentru rezervarea locurilor în trenuri se schimbă. Dacă anterior exista un tarif variabil în funcție de distanța parcursă, cu valori pornind chiar și de la 1,5 lei pentru călătoriile sub 60 km, de la sfârșitul lunii martie se revine la un tarif unic.
Astfel, pentru trenurile Interregio și Intercity, tariful de rezervare va fi stabilit la 6 lei, iar pentru trenurile Regio, acesta va fi de 4 lei. Mai exact, o călătorie de la București la Ploiești, pe trenurile Regio, va costa 4 lei pentru rezervarea locului, comparativ cu 1,5 lei cât se plătea anterior.
Abonamentele vor fi și ele afectate de această majorare, indiferent dacă este vorba despre cele valabile 5 zile, două săptămâni sau o lună întreagă. În cazul abonamentelor lunare pe trenuri Interregio, utilizate frecvent de navetiști, prețurile vor crește cu câteva procente. Spre exemplu, un abonament lunar pentru o distanță de aproximativ 40 km, care până acum costa 308 lei, va ajunge să coste 322 lei după aplicarea noilor tarife.
Suplimentele de pat pentru călătoriile în vagoanele de dormit și cușetă se vor majora și ele, cu valori cuprinse între 3,5 și 10 lei, în funcție de tipul și clasa vagonului ales. De exemplu, tariful pentru un supliment de pat într-o cabină cu două locuri va crește de la 120 lei la 125 lei.
Nici iubitorii de ciclism nu scapă de majorări, deoarece biletele pentru transportul bicicletelor vor deveni mai scumpe cu sume cuprinse între 0,5 și 1 leu, în funcție de distanța parcursă. Astfel, un bilet de bicicletă pe ruta București-Sinaia va ajunge să coste 15,5 lei, față de 15 lei, cât era până acum.