News

Vești proaste pentru români. Ce s-ar putea întâmpla cu prețul pâinii, chiar din toamnă. Anunțul lui Petre Daea

Petre Daea estimează că prețul pâinii va crește în acest an din cauza creșterii prețurilor de producție a grâului, costuri pe care fermierii trebuie să le recupereze.
31.07.2022 | 09:33
Vesti proaste pentru romani Ce sar putea intampla cu pretul painii chiar din toamna Anuntul lui Petre Daea
Ministrul spune că toate costurile de producție au crescut Foto: Facebook Petre Daea
ADVERTISEMENT

Titularul portofoliului agriculturii dă totuși asigurări că România are suficient grâu atât pentru consumul intern, cât și pentru export.

Vești proaste de la ministrul agriculturii

Petre Daea estimează însă o majorare a prețului pâinii în acest an, cauzată de majorarea tuturor costurilor de producție: combustibil, îngrășăminte, forță de muncă.

ADVERTISEMENT

“Grâul este mai scump acuma, pentru că s-a produs mai scump. Fermierii lucrează cu motorină mai scumpă, cu îngrășăminte mai scumpe, cu forță de muncă mai scumpă.

Unde se descarcă acest preț decât la sfârșitul lui, că altminteri, dacă nu găsește corespondent în cumpărare, producătorii intră în faliment.

ADVERTISEMENT

Fermierii nu solicită prețuri mari că doresc ei, solicită doar prețul care să le poată recupera cheltuielile pe care le-au făcut, în așa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv”, a declarat ministrul agriculturii, citat de RADOR.

Scumpiri în lanț de la 1 august

Veștile despre scumpirea pâinii vin pe fondul unui nou val de scumpiri așteptat de români, chiar de la 1 august.

ADVERTISEMENT

De săptămâna viitoare, toate produsele care conțin tutun sau fac parte din categoria țigaretelor se vor scumpi. Măsura va afecta inclusiv prețul lichidului țigărilor electronice.

Creșterea accizelor la alcool ar putea duce, de asemenea, la o creștere chiar și de 20% a prețului la bere. Asta în ciuda faptului că accizele cresc cu doar 5%, în lei.

ADVERTISEMENT

La 1 august va crește și impozitul pe câștig în domeniul jocurilor de noroc. Conform noilor reglementări, acesta poate ajunge la cote mai mari, respectiv între 3% și 40%.

Guvernul renunță să mai sprijine industria alimentară, construcțiile și agricultura, acolo unde plafonul de scutiri pentru anumite salarii ajungea la 30.000 de lei pe lună. De săptămâna viitoare, acesta nu va depăși 10.000 de lei.

Dar veștile proaste nu se opresc aici. Guvernanții pregătesc o a doua tranșă de scumpiri, începând cu 1 ianuarie 2023. În paralel, se vor elimina parțial unele scutiri de la plata impozitelor pe salarii și va crește TVA pentru unele produse.

ADVERTISEMENT